Straatsburg deze week: 3 tot 6 oktober

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op vrijdag 7 oktober 2016, 1:22.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Onderbreking Europese Investeringsfondsen Portugal en Spanje

Met de opschorting van de Europese investeringsfondsen in hun land worden de Portugese en Spaanse burgers gevoelig getroffen. Je treft onderwijsprojecten. Kwetsbare boeren krijgen het nog moeilijker. Burgers en hun steden in het algemeen worden zo gestraft, maar zij hebben hier geen schuld aan. Terwijl hun overheden wel verantwoordelijk zijn, maar ongemoeid worden gelaten. Er moet een andere oplossing komen. Als rapporteur voor het tussentijdse rapport over de Europese Structuur- en Investeringsfondsen heb ik op maandag 3 oktober in het Europees Parlement in Straatsburg het woord genomen in de Structuurdialoog met de Europese Commissie.

Bekijk hier het debat.

Klimaatakkoord Parijs

Dinsdag 4 oktober was een mijlpaal in Europa op het gebied van klimaatverandering. De COP21, beter bekend als de klimaatconferentie van Parijs, werd geratificeerd door het Europees Parlement. Dit is een goed voorbeeld van wat Europa kan verwezenlijken als het eensgezind is en bereid is tot samenwerking. Zonder Europa’s leiderschap was dit akkoord nooit mogelijk geweest. Kijk hier naar de hoogtepunten van de ratificatieplechtigheid. Ook Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon was bij de ceremonie aanwezig. Dit is een goed voorbeeld van wat Europa kan verwezenlijken als het eensgezind is en bereid is tot samenwerking. Zonder Europa’s leiderschap was dit akkoord nooit mogelijk geweest.

Kijk hier naar de hoogtepunten van de ratificatieplechtigheid.

Als Woordvoerder voor Regionaal Beleid zet ik mij in voor duurzaamheid en innovatie. Meer weten? Klik hier voor het verslag mijn werkbezoek aan Canada, dat in het teken stond van bio gebaseerde economie.

Gratis Interrailpas voor 18-jarigen

De EVP-fractie binnen het Europees Parlement heeft deze week de invoering van een gratis Interrail treinpas voor 18-jarigen in de hele EU voorgesteld. Ik steun dit initiatief. Zo krijgen ook jongeren uit minder welvarende gezinnen de kans om kennis te maken met andere landen en culturen. Door hun avonturen via blogs, Facebook, Twitter, Instagram of vlogs te delen, zien ook hun vrienden de positieve kanten van de EU. Europa dichterbij. Bekijk hier hoe het voorstel gelanceerd werd.