Ontslagrecht

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op vrijdag 1 juni 2012.

Afgelopen week was ik in Heerenveen. Ik sprak daar een man die al jarenlang voor hetzelfde bouwbedrijf werkte. Hij had die dag zijn ontslag gekregen, per sms. Kan het harder, kan het onpersoonlijker? Deze sms staat voor mij bijna symbool voor de hele discussie over de versoepeling van het ontslagrecht, zoals nu ook weer afgesproken in het Kunduz-akkoord.

In 2014 kunnen mensen zonder tussenkomst van het UWV worden ontslagen. Ook in de ontslagvergoeding wordt enorm gesneden. Mensen die 30, 40 jaar in dienst zijn van een bedrijf krijgen nog maximaal een half jaar salaris mee. Ik vind dat asociaal en ben daar niet de enige in.

Peter Swinkels, voorzitter van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging en prominent CDA-er, is het met mij eens zo liet hij weten in een interview met het Eindhovens Dagblad. Ook hij noemt het asociaal en dat is het ook. En niet alleen dat, het is ook erg dom beleid. Werkloosheid bestrijd je niet met een versoepeling van het ontslagrecht, daar wordt het alleen maar erger van. In een land als Amerika is de werkloosheid hoger dan in ons kleine land, terwijl daar pas echt een soepel ontslagrecht is. Een goed bedrijf is zuinig op zijn personeel. Investeert in scholing en ontwikkeling, weet dat wanneer de mensen ouder worden ze op een andere manier moeten worden ingezet.

Ik ben vooral teleurgesteld in GroenLinks dat zij maar blijven geloven in het mantra dat versoepeling van het ontslagrecht zoveel geld gaat opleveren. Het enige wat het op zal leveren is nog minder vertrouwen in de economie. Bedrijven die zullen gaan voor de korte termijn winst, in plaats van te investeren in mensen. De zoveelste gemiste kans van het Kunduz-akkoord.