Straatsburg deze week 24-27/10

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op vrijdag 28 oktober 2016, 1:24.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Europese douanerechten: overtredingen overal gelijk bestraffen

Op maandag hebben we in de plenaire vergadering de inbreuken op douanerechten besproken. Sinds 2015 zijn douanerechten in Europa geharmoniseerd, maar overtredingen worden in elk land anders bestraft. Daarom is een geharmoniseerde strafmaat noodzakelijk. Strenge sancties in Nederland mogen er niet toe leiden dat transporteurs naar andere havens in Europa uitwijken. Bovendien is de harmonisatie een goede zaak tegen willekeur en administratieve rompslomp. Het Europees Parlement (EP) deelde mijn mening en heeft aangegeven verdere stappen te ondernemen. Zo komt de harmonisatie dichterbij.

Debat Europese begroting: voorkomen is beter dan genezen

Op dinsdag heb ik gedebatteerd over de Europese begroting met Kristalina Georgieva, Eurocommissaris voor Begroting. Ik heb het voornamelijk gehad over de goedkeuring en financiering van projecten, twee processen die traag verlopen. Europa moet de aanvraagprocedures versimpelen, zodat goede projecten zo snel mogelijk van start kunnen gaan. Mijn verslag van het debat vindt u hier.

Europese limiet voor industriële transvetten

Het EP heeft deze week de Europese Commissie opgeroepen om limieten vast te leggen voor ‘foute vetten’ in voedselwaren. Deze transvetzuren zorgen voor overgewicht en veroorzaken diabetes en hart-en vaatziektes. Een aanslag op de gezondheid. Daarom is een bovenlimiet een goede zaak, zowel voor de volksgezondheid en de voedingsmiddelensector.

De 10 prioriteiten van de Commissie

Deze week presenteerde de Commissie haar ‘Regulatory Fitness and Performance Programme’ (REFIT), het zogenaamde werkprogramma voor 2017. Dit programma mist wat mij betreft een focus op investeringen, veiligheid en economisch herstel. Tot mijn verbazing werd er met geen woord gerept over Cohesiebeleid. Raakt de EU los van haar wortels? Het Cohesiebeleid staat immers voor eenderde van de Europese Begroting. Lees hier het persbericht hierover van het Europees Parlement.