Franse minister Ségolène Royal ontloopt politieke verantwoordelijkheid in Dieselgate

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op donderdag 24 november 2016.

Tijdens de hoorzitting van de Enquêtecommissie naar ‘dieselgate’ heeft de Franse minister Ségolène Royal, op vragen van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (rapporteur) iedere verantwoordelijkheid ontkend voor de jarenlange Franse pogingen om een nieuwe, strengere autotest te vertragen en af te zwakken.

Gerbrandy: "Uit de geheime notulen van Europese vergaderingen, die ik heb ingezien, blijkt dat Frankrijk een van de landen was die het beter testen van dieselauto’s heeft vertraagd, ten koste van schonere lucht. Minister Royal weigert verantwoordelijkheid te nemen, sterker nog in het openbaar beweert ze volledig het tegenovergestelde en bekritiseert de Franse opstelling. Dat is echt onacceptabel, zij is de vakminister, zij is verantwoordelijk voor de Franse opstelling op dit dossier."

Politieke instructies

Uit een verklaring van de hoogste ambtenaar van minister Royal blijkt dat de Franse ambtenaren wel degelijk de politieke instructie hadden gekregen om zo te handelen. Tijdens de hoorzitting confronteerde Gerbrandy haar met deze verklaring, Royal ontkende dat dit gebeurd is. Ook beweerde ze dat ze na haar aantreden orde op zaken heeft gesteld, terwijl ook vanaf dat moment Frankrijk zich nog steeds maximaal heeft verzet tegen een strengere aanpak van sjoemeldiesels.

"Dit is ontluisterend. Óf Franse ambtenaren doen maar wat, óf minister Royal liegt voor onze Enquête Commissie. Beide zijn onacceptabel. Het lijkt er op dat Frankrijk bewust de betere dieseltesten heeft tegengewerkt, maar daar geen politieke verantwoording over af wil leggen. Dit bevestigt de dubbelrol die sommige lidstaten hebben gespeeld en die tot het schandaal van sjoemeldiesels heeft kunnen leiden”, aldus Gerbrandy.