Extra geld voor regionale omroepen - Hoofdinhoud
Sterke regionale omroepen zijn onmisbaar.
Mensen willen namelijk niet alleen weten wat de uitkomst is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ook wat de provincie of gemeente heeft besloten of hoe die brand in het naburige dorp is afgelopen. Regionale omroepen hebben een cruciale rol in het verbinden van mensen met hun regio en in het controleren van de lokale democratie. Daarom wil ik investeren in nieuwe vormen van samenwerking, zodat iedereen toegang houdt tot kwalitatieve regionale journalistiek.
Daarom dien ik maandag tijdens het debat over de mediabegroting samen met de VVD een voorstel in om 17 miljoen euro extra uit te trekken om de samenwerking bij regionale omroepen te versterken. Dat kan samenwerking zijn tussen regionale omroepen, bijvoorbeeld bij het inkopen van materiaal of bij de salarisadministratie. Door samen te werken op deze gebieden blijft er meer geld over voor de programma’s zelf. Maar de extra middelen kunnen ook gebruikt worden voor journalistieke samenwerking, bijvoorbeeld met de regionale krant of met het NOS-journaal. Uiteindelijk staan regionale omroepen samen sterker.
Het fonds komt beschikbaar voor dergelijke nieuwe samenwerkingsverbanden en wordt gecoördineerd door overkoepelende Regionale Publieke Omroep (RPO). Op deze manier voorkomen we dat er in programmering gesneden hoeft te worden, dat de kwaliteit achteruit gaat of dat redacties onder druk komen te staan. Meer innovatieve samenwerking is nodig om ervoor te zorgen dat al die programma’s die het nieuws uit je eigen regio brengen blijven bestaan.
Regionale omroepen vervullen een cruciale rol in het verbinden en informeren van mensen en in het controleren van de lokale democratie. Daarom wil ik investeren in nieuwe vormen van samenwerking