Vragen over uitspraken president Mali over terugname uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen

Met dank overgenomen van J.H. (Han) ten Broeke i, gepubliceerd op vrijdag 20 januari 2017.

Schriftelijke vragen van de leden Knops, Keijzer en Ten Broeke aan de ministers van Buitenlandse Zaken, BuHa & OS en de staatssecretaris van V&J over uitspraken president Mali over terugname uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen (ingediend 20 januari 2017).

Vraag 1

Hoe beoordeelt u de berichtgeving 1) dat Mali ‘nooit’ een hervestigingsakkoord over de terugkeer van Malinese migranten uit Europa zal tekenen?

Vraag 2

Klopt het dat de Malinese president Keïta in een persconferentie met de Franse president Hollande gesteld heeft dat Mali ‘nog nooit’ een hervestigingsakkoord gesloten heeft met een ander land en dat ook ‘nooit zal doen’?

Vraag 3

Hoe verhouden de uitspraken van de Malinese president zich tot uw recente persbericht 2), waarin u beweert een ‘overeenkomst’ gesloten te hebben namens de EU met Mali, die de terugkeer van Malinese migranten uit Europa moet bevorderen?

Vraag 4

Bent u bereid te erkennen dat de uitspraken van de Malinese president nog verder gaan dan de felle reactie van de minister van Buitenlandse Zaken, die in reactie op uw persbericht stelde dat er helemaal geen sprake was van een akkoord, en bovendien rectificatie eiste, waarna de dialoog weer kan worden hervat? 3)

Vraag 5

Schendt Mali deze ‘overeenkomst’ met de uitspraken van president Keïta? In hoeverre is verdere dialoog mogelijk als Mali aangeeft ‘nooit’ een hervestigingsakkoord te zullen sluiten?

Vraag 6

Blijft u van mening dat sprake is van een ‘semantische discussie’ die we ‘niet groter moeten maken dan het is’? 4)

Vraag 7

In hoeverre heeft uw persbericht bijdragen aan de ophef die in Mali ontstaan is en de weigering om een akkoord te willen sluiten over de terugname van migranten? Vindt u het nog steeds ‘heel goed’ wat er gebeurd is, dat de gevoeligheid in Mali wijst op de ‘mogelijkheid om tot afspraken op dit terrein te komen’? 5)

Vraag 8

Hoeveel medewerking verwacht u nog van Mali na de uitspraken van president Keïta, in het licht van de praktijk van de afgelopen jaren, die uitgewezen heeft dat de medewerking van Mali aan gedwongen terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers ‘beperkt’ was? 6)

Vraag 9

Hoeveel uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen uit Mali zijn gedwongen teruggekeerd vanuit Nederland naar Mali, dus met medewerking van de Malinese autoriteiten, sinds de aanvang van de inzet van Nederlandse militairen in de VN-missie MINUSMA, in april 2014?

Vraag 10

Werkt Mali voldoende mee aan de terugname van eigen uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen uit Nederland, aangezien het daar politiek en juridisch op basis van de overeenkomst van Cotonou en de Valetta-afspraken toe verplicht is?

Vraag 11

Wat vindt ervan dat Mali maling heeft aan Nederland en de EU, terwijl het veel ontwikkelingshulp uit Nederland ontvangt en beschermd wordt door Nederlandse militairen sinds 2014?

Vraag 12

Deelt u de opvatting van de Duitse vice-Kanselier Gabriel 7) dat landen die uitgewezen asielzoekers niet of onnodig traag terugnemen, niet hoeven te rekenen op Duitse ontwikkelingshulp?

Vraag 13

Zo ja, vindt u dat deze situatie van toepassing is op Mali? Bent u bereid bilateraal en in internationaal verband druk uit te oefenen op Mali om zijn verplichtingen na te komen om migranten terug te nemen?

  • 4) 
    AO Verlenging Nederlandse bijdrage MINUSMA, 22 december jl.
  • 5) 
    idem
  • 6) 
    Lijst van vragen en antwoorden inzake de Verlenging van de Nederlandse bijdrage MINUSMA, antwoord op vraag 34 (Kamerstuk 29521, nr. 327)