Bezoek aan energiebewust Oosterhout - Hoofdinhoud
Dat Oosterhout goed bezig is met energie besparen, is in politiek Den Haag niet onopgemerkt gebleven. In Oosterhout komen veel aspecten van mijn portefeuille energie bij elkaar. Op maandag 30 januari bracht ik een werkbezoek aan deze stad om te kijken naar het bijzondere samenspel tussen energiecoöperatie ONE, Buurkracht en scholen.
Lokale energie-initiatieven zijn erg belangrijk. Om ideeën op te doen en een oordeel te vormen over hoe wetgeving deze initiatieven kan helpen bezoek ik dit soort initiatieven in het land. Oosterhout is hier een mooi voorbeeld van. Mijn werkbezoek begon aan de keukentafel van Charles Pfeifle, een lid van het buurtteam van Buurkracht in de wijk Slotjes-West. Ik sprak met de afgevaardigden van ONE, buurtteams van Buurkracht in Oosterhout en de Enexis Groep. Jack Naalden uit de Kastelenbuurt vertelde een bijzonder verhaal. Na succesvolle besparingsacties heeft het buurtteam daar de koppeling gelegd met bedrijven in de stad die nu korting geven, vooral op energiebesparende producten.
Scholen vol zonnepanelen
Ook op basisschool De Westhoek werd ik verwelkomd. Deze school heeft sinds 2015 zonnepanelen, dankzij een zonnepanelenactie van ONE waaraan al 180 huishoudens meededen. Naast basisschool De Torenschouw en De Westhoek profiteert ook het vmbo-Hanzecollege hier binnenkort van. In het kielzog hiervan hebben nog 15 scholen van stichting Delta Onderwijs zonnepanelen genomen. Wat de zonnepanelen opleveren, kunnen de leerlingen volgen via een groot scherm in de aula, onderdeel van het lespakket Van Zon Krijg Je Energie van de Enexis Groep.
Mysterieuze aantrekkingskasten met inspirerende energieles
Op het schoolplein van De Westhoek en een paar straten verderop hingen de afgelopen weken bovendien mysterieuze aantrekkingskasten van Buurkracht om kinderen én volwassenen nieuwsgierig te maken naar de werking van energie. Tijdens mijn werkbezoek kreeg groep 8 van Robbert van der Hof hier les over. Van der Hof: “De leerlingen onderzochten met multimeters wat stroom geleidt, en wat niet, en ze bekeken hoe ze zelf energie kunnen besparen.” Het was geweldig hoe de les aansloot bij de belevingswereld van de kinderen. Ze begrepen precies waar het om ging. Dat kinderen al vroeg leren energiebewust te zijn, is belangrijk: kinderen zijn de toekomst.”
Energiebesparing is van burgers en gemeenten samen
Ik ben bevestigd in mijn beeld dat lokale initiatieven de energietransitie kunnen versnellen, zeker als ze gedragen worden door bewoners. Daarbij mogen gemeenten van mij wel wat actiever worden; ook zij zijn een belangrijke speler in de energietransitie. Die rol zouden ze sterker kunnen oppakken.