VVD Tweede Kamerleden onder de indruk van Zeeuwse bedrijven

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op woensdag 1 maart 2017, 3:07.

"Prachtig om te zien dat Zeeuwse bedrijven door hun innovatieve bedrijfsvoering zo' grote rol spelen op wereldniveau", aldus Helma Lodders. VVD Tweede Kamerleden André Bosman en Helma Lodders brachten een aantal bedrijfsbezoeken in de provincie Zeeland. André Bosman, woonachtig in Zeeland, en Helma Lodders als woordvoerder landbouw die alle provincies aandoet om input te halen en mee te nemen voor een nieuwe periode.

In Kruiningen brachten de twee politici een bezoek aan familiebedrijf Wiskerke Onions BV, het grootste uienbedrijf van de wereld. Bosman: "Mooi hoe het bedrijf CO2 bespaart door optimaal gebruik van de Vlissingse haven." Bij Wiskerke werden de politici geïnformeerd over de kracht van de uiensector, hun rol in de keten en hun afzetmarkten. "Nederland is de tweede voedselexporteur van de wereld. En als het gaat om de ui zelfs nummer 1. Daar mogen we hartstikke trots op zijn. Helemaal als je je realiseert dat we qua oppervlak het 135e land ter wereld zijn", vertelt Lodders. "Maar dit kan alleen als ondernemers de kans krijgen te ondernemen en als regelgeving ondernemers niet in de weg zit", vervolgt de landbouwwoordvoerder haar verhaal.

De groep vervolgden hun reis naar Krabbendijke. Bij Fruvo BV wordt hardfruit van het eigen teeltbedrijf Vogelaar Fruitcultures en andere telers gekoeld, gesorteerd, verpakt en afgezet in binnen- en buitenland. Het bedrijf heeft onlangs een Biobased Voucher ontvangen van de Provincie Zeeland om een haalbaarheidsstudie te doen naar de mogelijkheid van monovergisting van fruitresten voor energieopwekking en bodemverbetering. "Hier word ik echt enthousiast van. Goed dat bedrijven eigen initiatief nemen om restproducten om te zetten in energie. Zo werken we aan een duurzamer Nederland voor onze kinderen", zegt Bosman.