Na Dieselgate is onafhankelijk Europees toezicht noodzaak

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op dinsdag 4 april 2017.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is blij dat de aanbevelingen aan de Europese Commissie en de lidstaten om Dieselgate in de toekomst te voorkomen zijn aangenomen in de plenaire zitting van het Europees Parlement. Daarnaast heeft het Parlement in dezelfde stemronde ingestemd met daarop gebaseerde wijzigingen in de Europese wetgeving over het toezicht van de autosector.

Gerbrandy: “Na ruim anderhalf jaar is er nog veel te weinig veranderd in de auto-industrie. In de Europese politiek beginnen veranderingen nu langzaam te komen. Het Parlement heeft zich krachtig uitgesproken voor onafhankelijk Europees toezicht op de autosector en betere bescherming voor de consument. Het woord is nu aan de nationale ministers, die eind mei vergaderen over de regels voor toezicht op de autosector.”

Hertesten op Europees niveau

D66 wil nú handelen voor een schonere toekomst en pleit voor onafhankelijk Europees toezicht. Gerbrandy: “De Italiaanse toezichthouder houdt Fiat de hand boven het hoofd. De Duitse toezichthouder heeft Volkswagen nog steeds niet beboet maar klaagt wel over de illegale sjoemelsoftware bij Fiat. Kortom, alleen Europees toezicht, zonder inmenging van nationale industriebelangen, kan dit doorbreken. Ook Nederland moet zich duidelijk uitspreken voor het hertesten van auto´s op Europees niveau.”

Verrassingstests

Eind februari zijn de conclusies van het onderzoeksrapport van de parlementaire enquêtecommissie naar Dieselgate aangenomen. Namens het Europees Parlement schreef Gerbrandy aan het rapport: “Zowel in de lidstaten als bij de Europese Commissie moeten forse veranderingen plaatsvinden. Zo moet bijvoorbeeld één eurocommissaris verantwoordelijk worden voor luchtkwaliteit en de emissies van auto's en andere bronnen. Daarbij moeten toezichthouders verrassingstests uitvoeren en die tests regelmatig aanpassen, zodat autofabrikanten hun sjoemelsoftware daarop niet meer kunnen instellen.”

Op maandag 29 mei vergaderen Europese ministers (EU-Raad van Concurrentievermogen) onder het Maltese EU-voorzitterschap over nieuwe regels voor toezicht op de autosector. Het kabinet steunde de mogelijkheid voor de onderzoeksdienst van de Europese Commissie om auto´s te hertesten tot nu toe niet.