Structurele veranderingen in hogere versnelling - Hoofdinhoud
Een goed functionerende economie die het concurrentievermogen verhoogt, zorgt voor een sterk investeringsecosysteem, meer werkgelegenheid en een hoge levensstandaard. Dit is iets waar alle lidstaten naar streven. Er liggen veel uitdagingen voor ons om dit te bereiken. In de nasleep van de financiële crisis en als resultaat van het niet of vertraagd uitvoeren van structurele hervormingen, hebben een aantal lidstaten, regio’s en steden te kampen met hoge werkloosheidscijfers en weinig tot geen economische groei. Er zijn nog veel hindernissen te overwinnen om de juiste snelheid te vinden voor meer groei en banen.
In deze context is de Europese Commissie met een voorstel gekomen voor een uniek nieuw steunprogramma voor structurele hervormingen voor de periode 2017-2020 (SRSP). Na het voeren van onderhandelingen, zogenaamde trilogen, tussen de 3 belangrijkste EU instellingen - de Europese Commissie, de Ministersraad en het Europees Parlement - stemt het Europees Parlement op 27 april over het compromisvoorstel.
Het programma is een uitbreiding van een vergelijkbaar programma dat de EU heeft opgezet voor Griekenland en Cyprus nadat zij zwaar getroffen waren door de financiële crisis. Dit nieuwe EU-brede steunprogramma ondersteunt lidstaten met het doorvoeren van structurele hervormingen die nodig zijn om groei en werkgelegenheid te stimuleren. Het budget van het programma is vastgesteld op 142.8 miljoen euro en is afkomstig uit de begroting van de Europese Structuur- en Investeringsfondsen.
De co-rapporteurs van het Europees Parlement, Lambert van Nistelrooij (EVP) en Constanze Krehl (S&D) hebben er tijdens de trilogen voor gezorgd dat belangrijke principes uit het regionaal beleid geïntegreerd zijn in het steunprogramma. De Regiofondsen dragen al bij aan twee-derde van de landen specifieke aanbevelingen. Het nieuwe SRSP instrument heeft een bredere reikwijdte en richt zich ook op de fiscale sector en andere hieraan gerelateerde juridische vraagstukken. Het is daarmee een belangrijk instrument. Niet alleen om landen specifieke aanbevelingen beter uit te voeren, maar ook om de effecten van de reeds bestaande fondsen te vergroten. Het draagt daarmee bij tot ontwikkeling van de EU in een hogere versnelling.
De ondersteuning kan in verschillende vormen worden gegeven, bijvoorbeeld door het faciliteren van de uitwisseling van expertise en goede voorbeelden tussen de EU lidstaten.
Neem Nederland bijvoorbeeld, een van de landen specifieke aanbevelingen schrijft voor dat Nederland de hindernissen met betrekking tot het aannemen van werknemers op basis van een vast contract moeten worden weggenomen, om zo de overgang van tijdelijke werknemerscontracten naar vaste contracten te vergemakkelijken. Om dit te bereiken, zou Nederland steun kunnen vragen aan de “Structural Reform Support Service” van de Europese Commissie die het steunprogramma uitvoert. Zij kunnen bijvoorbeeld een deskundige over laten komen uit een EU lidstaat die deze overgang al heeft doorgemaakt. Het illustreert dat dit een programma is voor alle EU landen
Met de invoering van dit programma vinden we een beter evenwicht tussen de wortel en de stok: we moeten de lidstaten niet alleen straffen wanneer ze bepaalde doelstellingen gesteld door het Stabiliteits- en Groeipact niet halen, maar ook steun bieden bij het realiseren van vereiste hervormingen. Een positieve stap!