De Europese pijler van sociale rechten Bekrachtiging van het gezamenlijk advies van het SPC en het EMCO - Hoofdinhoud
Contents
Documentdatum | 02-06-2017 |
---|---|
Publicatiedatum | 03-06-2017 |
Kenmerk | 9498/17 |
Van | The Employment and Social Protection Committees |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Raad van de Europese Unie Brussel, 2 juni 2017 (OR. en)
9498/17
SOC 416 EMPL 324 EDUC 249 SAN 208 ECOFIN 441
BEGELEIDENDE NOTA van: Het Comité voor de werkgelegenheid en het Comité voor sociale
bescherming aan: Het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) /
de Raad Epsco
Betreft: De Europese pijler van sociale rechten
− Bekrachtiging van het gezamenlijk advies van het SPC en het EMCO
Voor de delegaties gaat hierbij een gezamenlijk advies van het Comité voor de werkgelegenheid en het Comité voor sociale bescherming, dat wordt gepresenteerd met het oog op de zitting van de Raad (Epsco) van 15 juni 2017.
___________________
Het Comité voor sociale bescherming Het Comité voor de werkgelegenheid
31 mei 2017
De Europese pijler van sociale rechten
Gezamenlijk advies van het SPC en het EMCO
-
1.Na een uitgebreide en inclusieve raadpleging in de loop van 2016 heeft de Europese
Commissie op 26 april 2017 haar definitief voorstel voor de Europese pijler van sociale
rechten 1 vastgesteld. Als onderdeel van de raadplegingsprocedure legden het EMCO en het SPC in oktober 2016 een gezamenlijk advies 2 aan de Raad (Epsco) voor. In hun gezamenlijk
advies benadrukten de comités dat de EU en haar lidstaten aandacht moeten besteden aan de structurele hervormingen die als gevolg van de financiële en economische crisis nog altijd nodig zijn. Daarbij gaat het met name om het aanpakken van de aanhoudend hoge werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting, evenals sociale uitdagingen op langere termijn, zoals vergrijzing, genderongelijkheid en andere vormen van ongelijkheid, kinderarmoede, migratie, digitalisering en nieuwe vormen van werk. De Comités pleitten voor een benadering die uitgaat van een gemeenschappelijke reeks beginselen en initiatieven, welke de arbeidsmarkten en de socialebeschermingsstelsels op lange termijn veerkrachtig moeten maken.
-
2.Op basis hiervan verwelkomen het EMCO en het SPC de brede en uitvoerige raadpleging die heeft plaatsgevonden, en het daaruit voortvloeiende Commissievoorstel. Het komt grotendeels tegemoet aan de overwegingen in hun gezamenlijk advies, en bouwt voort op de werkzaamheden die de comités op een aantal punten hebben verricht.
1 In het kort de "sociale pijler"
2 Doc. 12605/16 van de Raad.
-
3.Het initiatief inzake de sociale pijler is een belangrijke stap om werkgelegenheid en sociale bescherming tot speerpunt van het EU-en het nationale beleid te maken, overeenkomstig de verklaring van Rome van maart 2017, met name de punten 2 en 3. Het initiatief paart ambitie aan realisme en pakt tegelijk de problemen op het stuk van werkgelegenheid en sociaal beleid aan waarmee Europa in de 21e eeuw wordt geconfronteerd.
-
4.Het EMCO en het SPC onderschrijven de algemene doelstelling, namelijk duurzame opwaartse convergentie op het gebied van werkgelegenheids- en sociale prestaties. De comités zijn
enthousiast over het algemene kader van de sociale pijler en de keuze van een benadering die berust op gemeenschappelijke rechten en beginselen. Het is belangrijk dat de sociale pijler de huidige verdeling van bevoegdheden in het Verdrag ten volle in acht neemt, samenhang blijft vertonen met de interne markt en terdege rekening houdt met subsidiariteit en evenredigheid, alsmede met de autonomie van de sociale partners. In dit verband moeten er op verschillende niveaus uitvoeringsmaatregelen worden genomen: Europees, nationaal, regionaal en/of lokaal. Betrokkenheid van de lidstaten en de sociale partners zal dan ook een cruciale rol spelen, en de versterkte rol van de sociale dialoog in het voorstel is bijzonder welkom. Er moet rekening worden gehouden met de economische impact van alle voorgestelde uitvoeringsmaatregelen, die moeten voorzien in de behoefte aan een degelijk economisch beleid, en concurrentievermogen en duurzame en inclusieve groei moeten bevorderen.
-
5.Het Commissievoorstel voor de sociale pijler is in de eerste plaats weliswaar bedoeld voor de eurozone, maar staat open voor alle EU-lidstaten die zich daarbij wensen aan te sluiten. De comités roepen alle lidstaten op zich te verenigen en actief deel te nemen,
in overeenstemming met de conclusies van de Europese Raad van oktober en december 2013 3 .
3 EUCO 169/13, EUCO 217/13.
-
6.Het EMCO en het SPC herhalen dat een sterk sociaal Europa gebaseerd is op effectieve en elkaar versterkende doelstellingen van duurzame en inclusieve groei en hoogwaardige banen, concurrentievermogen en sociale cohesie. Daarom moet er samenhang bestaan tussen de
doelstellingen van de sociale pijler en de bredere Europese agenda voor concurrentievermogen, macro-economische en budgettaire coördinatie en verdieping van de interne markt.
-
7.De comités wijzen erop dat de uitvoering van de sociale pijler gericht moet zijn op versterkte actie op het niveau van de EU en de lidstaten, en moet voortbouwen op de bestaande instrumenten en mechanismen die hun nut hebben bewezen, met name de Europa 2020-strategie en het
Europees Semester, de Europese werkgelegenheidsstrategie en de open coördinatiemethode voor sociale bescherming en sociale inclusie, met inbegrip van de activiteiten die verband houden met wederzijds leren en uitwisseling van beste praktijken. Hoe de uitvoering zal worden gekoppeld aan deze en andere bestaande processen en procedures, zoals de procedure voor macro-economische onevenwichtigheden, en hoe overlapping van instrumenten en processen zal worden voorkomen, moet verder worden verduidelijkt.
-
8.De comités nemen nota van het voorstel van de Commissie voor een sociaal scorebord.
Zij ondersteunen de doelstelling ervan, te weten verbetering van de monitoring en evaluatie van de werkgelegenheids- en sociale situatie in de EU op een geïntegreerde en meer zichtbare wijze. Er moet, overeenkomstig de conclusies van de Raad over sociale governance voor een
inclusief Europa 4 , evenwel worden gezorgd voor complementariteit met de bestaande, door de
Raad Epsco vastgestelde monitoringinstrumenten, te weten de monitor van de werkgelegenheidsprestatie en de prestatiemonitor sociale bescherming De comités en hun respectieve Groep indicatoren zullen de voorgestelde lijst van indicatoren in dit verband grondig verder bespreken. Samen met de Commissie zullen zij zich buigen over het voorgestelde operationaliseren van het sociale scorebord, onder meer door het sociale scorebord of onderdelen ervan op te nemen in het volgende gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid, alsmede over de koppeling met de bestaande monitoringinstrumenten van de Raad Epsco, en over de technische uitvoering ervan. Die besprekingen kunnen leiden tot veranderingen in de voorgestelde kernindicatoren en secundaire indicatoren.
4 Conclusies van de Raad, 14129/15.
-
9.Alleen als de lidstaten de zaken in hoge mate zelf ter hand nemen, zal de sociale pijler een reële impact hebben. Andere Raadsformaties zullen een rol spelen, maar de ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken moeten het voortouw nemen. Op EU-niveau moet de Raad Epsco daarom de laatste hand leggen aan de sociale pijler, en aan de governance en uitvoering ervan. Het EMCO en het SPC dringen aan op een duidelijk stappenplan voor de bekrachtiging van de voorgestelde interinstitutionele afkondiging en zijn bereid om daaraan mee te werken.
-
10.De comités hebben terdege nota genomen van de begeleidende discussienota over de sociale dimensie van Europa, en zullen deze nota de komende maanden in detail bestuderen, samen met andere discussienota’s hieromtrent die de Commissie heeft verspreid.
_________________