Gedeeld verleden, gedeelde toekomst - Hoofdinhoud
Vandaag herdenken we dat precies 154 jaar geleden officieel de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti Koti, verbroken ketenen, zoals de dag in het Surinaams wordt genoemd, is een belangrijk moment om stil te staan bij die inktzwarte periode uit de Nederlandse geschiedenis.
Bijna iedereen kent de Amsterdamse grachtengordel, erfenis van onze beroemde Gouden Eeuw. Maar hoe verwierf Nederland zijn roemruchte rijkdom? En tegen welke prijs? Het zijn pijnlijke vragen, die we onszelf moeten stellen.
Sinds 2007 maakt het slavernijverleden deel uit van de canon van de Nederlandse geschiedenis.
Sinds 2007 maakt het slavernijverleden deel uit van de canon van de Nederlandse geschiedenis. En dat is belangrijk, want zonder kennis van ons gedeeld verleden kunnen we ook geen gedeelde toekomst bouwen.
En vooral omdat we nooit mogen vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Daarom ben ik samen met Marjolein Moorman en Lieke Kuiper namens de PvdA aanwezig bij de nationale herdenking bij het monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis in het Oosterpark in Amsterdam. Om de tot slaaf gemaakten te herdenken en verbondenheid te vieren. En vooral omdat we nooit mogen vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.