Werkgelegenheid: verslag bevestigt doeltreffendheid van Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering - Hoofdinhoud
Vandaag heeft de Commissie haar verslag bekendgemaakt over de prestaties in 2015 en 2016 van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG).
Het verslag bevestigt opnieuw de rol van het Fonds als boegbeeld van Europese solidariteit, binnen de grenzen van de opzet en budgettaire mogelijkheden. Het Fonds heeft bijna 19 500 werknemers geholpen zich aan te passen aan veranderende handelspatronen en de gevolgen van de economische en financiële crisis die toen woedde.
EU i-Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen i zei hierover: "De resultaten van vandaag bewijzen de meerwaarde van het globaliseringsfonds, dat steun biedt aan ontslagen werknemers die moeilijk een nieuwe baan kunnen vinden. De 70 miljoen euro steun uit het Fonds hebben vruchten afgeworpen: in 2015 en 2016 vonden 9 072 geholpen werknemers een nieuwe baan, ondanks hun moeilijke situatie op de arbeidsmarkt. Het Fonds voor aanpassing aan de globalisering bestaat dit jaar tien jaar en is een bewijs van de Europese solidariteit met werknemers die het slachtoffer zijn van massaontslagen ten gevolge van de globalisering of de crisis."
9 072 werknemers (of bijna de helft van de werknemers die deelnamen aan de EFG-maatregelen) hadden aan het eind van de uitvoeringsperiode van de maatregelen, na een jaar een nieuwe baan gevonden of waren zelfstandige geworden. Nog eens 645 mensen volgden in die periode onderwijs of een opleiding om hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te verbeteren. De lidstaten hebben gerapporteerd dat de persoonlijke situatie, de inzetbaarheid en het zelfvertrouwen van de betrokken werknemers duidelijk waren verbeterd dankzij de EFG-bijstand en -diensten. Dat was zelfs het geval voor wie niet onmiddellijk na de beëindiging van de maatregelen een nieuwe baan had gevonden.
Deze positieve resultaten zijn bemoedigend, vooral gezien de moeilijke context waarin zij werden bereikt. De arbeidsmarktsituatie in sommige lidstaten was erg moeilijk tijdens de verslagperiode. Massaontslagen deden zich voor in gebieden die al te kampen hadden met bovengemiddelde werkloosheidscijfers. Vele ondersteunde werknemers waren laaggeschoold of op andere manieren benadeeld als werkzoekenden. Dit bewijst nog maar eens dat EU-subsidies, zoals via het EFG, vooral voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, het verschil kunnen maken.
Achtergrond
Het openstellen van de handel voor de rest van de wereld houdt in het algemeen voordelen in voor groei en werkgelegenheid, maar kan ook banen kosten, met name in kwetsbare sectoren en onder laaggeschoolde werknemers. Daarom heeft de Commissie een fonds opgericht om hulp te bieden bij aanpassingen aan de gevolgen van veranderende handelspatronen of aan werknemers die zijn ontslagen vanwege de economische crisis.
Het EFG subsidieert concrete maatregelen om ontslagen werknemers te helpen hun inzetbaarheid te verbeteren en hun kansen op een baan te vergroten. Het Fonds financiert maatregelen op maat van de specifieke situatie van elke betrokken werknemer, zoals:
-
-intensieve, gepersonaliseerde begeleiding bij het zoeken naar werk;
-
-verschillende vormen van beroepsopleiding, bij- en herscholing;
-
-tijdelijke prikkels en uitkeringen voor de duur van de actieve maatregelen;
-
-hulp bij het opstarten van een bedrijf;
-
-coaching gedurende het gehele proces.
Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering werd opgericht in 2007 en viert dus dit jaar zijn tiende verjaardag. Sinds de oprichting van het Fonds werden 147 aanvragen ontvangen. Die betroffen ongeveer 600 miljoen euro waarmee meer dan 137 600 werknemers en 2 944 NEET's (jongeren die geen baan hebben en ook geen onderwijs of opleiding volgen) werden geholpen.
In 2015 en 2016 bood het EFG steun aan 19 500 ontslagen werknemers en 1 251 NEET's. De bijdrage van de EU bedroeg meer dan 70 miljoen euro en werd aangevuld met nog eens 48 miljoen euro uit nationale middelen. Elf lidstaten vroegen financiering aan: België, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Polen, Spanje en Zweden.
Meer informatie
Videospots:
Europe acts to fight the crisis: the European Globalisation Adjustment Fund revitalised
Facing up to a globalised world - The European Globalisation Adjustment Fund
Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie
IP/17/4244
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |