Let’s talk about sex

Met dank overgenomen van K.A.E. (Kirsten) van den Hul i, gepubliceerd op donderdag 14 december 2017.

Seks en diversiteit worden beter bespreekbaar in het onderwijs.

Deze week steunde een Kamermeerderheid mijn voorstel om seksuele weerbaarheid, veiligheid en diversiteit goed binnen de lesstof aan bod te laten komen, in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO. Belangrijk, want iedereen verdient de zekerheid 100% jezelf te kunnen zijn.

Ook al zijn seksualiteit en seksuele diversiteit al verankerd in de zogeheten kerndoelen van ons onderwijs, toch blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie dat er nog lang niet op alle scholen voldoende aandacht wordt besteed aan deze belangrijke thema’s. Vaak komt dat door onvoldoende sturing door de schoolleiding, soms ook door terughoudendheid bij docenten. Ook Rutgers, een stichting die zich hard maakt voor seksuele rechten, kwam eerder dit jaar tot de conclusie dat er op school te weinig aandacht wordt besteed aan seksualiteit.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is wijdverspreid.

Als er één ding is wat #metoo heeft laten zien, is het dat seksueel grensoverschrijdend gedrag wijdverspreid is. Juist daarom is het zo belangrijk om met kinderen, zeker met hen die dat niet van huis uit meekrijgen, op school het gesprek aan te gaan. Over seks, over grensoverschrijdend gedrag en wat je daartegen kunt doen, én over seksuele diversiteit.

Gelukkig zijn er ook nu al steeds meer scholen die daar uit zichzelf meer mee aan de slag zijn gegaan. Vorige week nog was ik tijdens Paarse Vrijdag te gast bij middelbare school UNIC in Utrecht. Daar hebben LBTI en heteroseksuele scholieren samen een de Gay Straight Alliance opgericht om het taboe op homoseksualiteit te doorbreken.

Vorige week nog was ik tijdens Paarse Vrijdag te gast bij middelbare school UNIC in Utrecht.

Yeah!! #Paarsevrijdag op UNIC! In debat met deze toppers

Een bericht gedeeld door Kirsten Van Den Hul (@thechangeagent) op 8 Dec 2017 om 8:23 PST

Benieuwd naar meer voorbeelden? Kijk dan eens op de website van Rutgers. Zij bieden mooie projecten en lesmethodes die seks bespreekbaar maken, zoals Girls’ Talk voor meiden of Make a Move voor jongens.

Salt ’n Pepa zongen het al in de 90’s:

Let’s talk about all the good things

And the bad things that may be

Let’s talk about sex

En dat is vandaag nog even nodig als toen.