Snorfietsen in Amsterdam naar de rijbaan

Met dank overgenomen van R.J. (Remco) Dijkstra i, gepubliceerd op vrijdag 15 december 2017, 3:32.

De wens om snorfietsen naar de rijbaan te verplaatsen leeft in Amsterdam al lang. Het aantal fietsen, in alle soorten en maten, neemt er explosief toe. Dat leidt tot drukke en gevaarlijke situaties in de binnenstad. Binnenkort kan Amsterdam haar wens in vervulling laten gaan, want minister van Nieuwenhuizen (VVD) gaat gemeenten deze mogelijkheid geven.

Ik wees in de Kamer op de grote verschillen in het land. Wat in Amsterdam werkt is niet persé een goede oplossing in andere gemeenten. Sterker nog, deze problemen bestaan in veel gemeenten niet eens. De VVD ziet daarom niks in een landelijke maatregel om snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. Er wordt bewust gekozen voor maatwerk door de gemeenten die hier behoefte aan hebben. Andere gemeenten kunnen uiteraard dezelfde stap zetten, daarvoor moet wel goed onderbouwd worden waarom het een effectief middel is om de drukte lokaal te laten afnemen.

De situatie op de rijbaan is uiteraard anders dan die op een fietspad. Voor de veiligheid zal daarom voor snorfietsers op de rijbaan ook een helmplicht gaan gelden.

De maatregel kan waarschijnlijk in het najaar van 2018 worden ingevoerd. Na een jaar wordt geëvalueerd of het gewenste effect bereikt is.