Laat Peerke staan en verbinden

Met dank overgenomen van W.P.H.J. (René) Peters i, gepubliceerd op woensdag 10 januari 2018.

Het standbeeld van Peerke Donders kan in de huidige vorm echt niet meer. Dat lezen we in het Brabants Dagblad. Het zou koloniale en raciale verhoudingen representeren die tegenwoordig uit de mode zijn. Volgens brievenschrijver Herman Fitters moet het beeld worden aangepast of zelfs worden verwijderd. Want hier zou een superieure witte man staan, die met de katholieke kerk, de zwarte man er onder houdt. Bijdrage CDA-Tilburg n.a.v. Debat rond het beeld van Peerke Donders.

Nog afgezien dat het beeld van Donders een Rijksmonument is dat niet zomaar verwijderd kan worden, lijkt aanpassen of verwijderen ons een slecht idee. Want als Peerke, zoon van een arme huiswever, iets heeft gedaan is het tussen de slaven en melaatsen staan om hen letterlijk en figuurlijk op de been te helpen. Peerke was geen man die vanuit een gevoel van superioriteit mensen onderdrukte. Maar een kei van een vent die met groot hart en groot geloof, zijn leven heeft gegeven voor de mensen die hem het meest nodig hadden. Het pleidooi voor verwijdering van het beeld komt voort uit goede en nobele bedoelingen, maar snijdt menig Tilburger door het hart.

Het valt in deze tijd niet mee om genuanceerd en verbindend te spreken als het gaat om dit soort kwesties. Kleur en afkomst zijn volkomen irrelevant. Maar lijken een steeds prominentere plaats in ieder debat in te nemen. Voor je het weet staan partijen lijnrecht tegenover elkaar. Dat heeft Peerke niet verdiend. Dat verdienen de werkgroep Keti Koti en de heer Fitters niet. En dat verdient Tilburg niet. Het gaat er om met respect voor ieders opvatting niet te polariseren, maar de dialoog aan te gaan. Daarom pleiten wij voor een verklarend informatiebord bij het beeld van Donders. Waarop naast het leven van Peerke ook aandacht aan de koloniale tijd gegeven wordt. Laat het beeld van Peerke staan en een symbool zijn voor mensen die elkaar willen helpen. Ongeacht hun afkomst.