Gedelegeerde verordening 2017/389 - Aanvulling van Verordening 909/2014 wat betreft de parameters voor de berekening van geldboetes voor mislukte afwikkelingsoperaties en de bedrijfsactiviteiten van CSD's in lidstaten van ontvangst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze gedelegeerde verordening is op 10 maart 2017 gepubliceerd en is op 30 maart 2017 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/389 van de Commissie van 11 november 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de parameters voor de berekening van geldboetes voor mislukte afwikkelingsoperaties en de bedrijfsactiviteiten van CSD's in lidstaten van ontvangst (Voor de EER relevante tekst. )

officiële Engelstalige titel

Commission Delegated Regulation (EU) 2017/389 of 11 November 2016 supplementing Regulation (EU) No 909/2014 of the European Parliament and of the Council as regards the parameters for the calculation of cash penalties for settlement fails and the operations of CSDs in host Member States (Text with EEA relevance. )
 
Rechtsinstrument Gedelegeerde verordening
Wetgevingsnummer Gedelegeerde verordening 2017/389
Celex-nummer i 32017R0389

3.

Key dates

Document 11-11-2016; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 10-03-2017; PB L 65 p. 1-8
Inwerkingtreding 01-01-1001; Toepassing Gedeeltelijke toepassing zie art 9 P 3 PT (a)
30-03-2017; in werking datum publicatie +20 zie art 9 L 1
30-03-2017; Toepassing Gedeeltelijke toepassing zie art 9 L 3 PT (c)
03-01-2018; Toepassing Gedeeltelijke toepassing zie art 9 L 3 PT (b)
10-03-2019; Toepassing zie art 9 L 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

10.3.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 65/1

 

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/389 VAN DE COMMISSIE

van 11 november 2016

tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de parameters voor de berekening van geldboetes voor mislukte afwikkelingsoperaties en de bedrijfsactiviteiten van CSD's in lidstaten van ontvangst

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende de verbetering van de effectenafwikkeling in de Europese Unie, betreffende centrale effectenbewaarinstellingen en tot wijziging van Richtlijnen 98/26/EG en 2014/65/EU en Verordening (EU) nr. 236/2012 (1), en met name artikel 7, lid 14, en artikel 24, lid 7,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De bepalingen van deze verordening zijn onderling nauw verweven omdat ze beide betrekking hebben op de elementen die vereist zijn voor de tenuitvoerlegging van de in Verordening (EU) nr. 909/2014 vastgestelde maatregelen. Om coherentie tussen die maatregelen te verzekeren en om personen welke onder deze maatregelen vallen, een breed overzicht en gemakkelijke toegang te helpen geven, is het wenselijk om al die elementen betreffende maatregelen op grond van Verordening (EU) nr. 909/2014 in één verordening op te nemen.

 

(2)

Door Verordening (EU) nr. 909/2014 worden centrale effectenbewaarinstellingen (hierna „CSD's” genoemd) verplicht om geldboetes op te leggen aan deelnemers aan hun effectenafwikkelingssystemen die mislukte afwikkelingsoperaties veroorzaken (hierna „nalatige deelnemers” genoemd).

 

(3)

Om te verzekeren dat aan nalatige deelnemers opgelegde geldboetes daadwerkelijk afschrikkende werking hebben, dienen de parameters voor het berekenen van de hoogte van geldboetes nauw verband te houden met de waarde van financiële instrumenten die niet werden geleverd, en dienen daarop passende boetetarieven te worden toegepast. De waarde van de onderliggende financiële instrumenten van de transactie dient ook de basis te zijn voor de berekening van de hoogte van de geldboete wanneer de afwikkelingsoperatie wegens een gebrek aan geld mislukt. De hoogte van geldboetes dient nalatige deelnemers ertoe aan te zetten om transacties waarvan de afwikkeling mislukte, onverwijld af te wikkelen. Om te verzekeren dat de met het opleggen van geldboetes nagestreefde doelstellingen daadwerkelijk worden behaald, dient de toereikendheid van de parameters voor de berekening ervan doorlopend te worden gemonitord en, zo nodig, bijgesteld op grond van de effecten van die geldboetes op de markt.

 

(4)

Gelet op de aanzienlijke prijsverschillen van financiële instrumenten bij meervoudige onderliggende transacties en om de berekening van geldboetes te vergemakkelijken, dient de waarde van financiële instrumenten op één referentieprijs te worden gebaseerd. Dezelfde referentieprijs dient door CSD's op een bepaalde dag te worden gebruikt voor het berekenen van geldboetes voor mislukte afwikkelingsoperatie met betrekking tot identieke financiële instrumenten. Geldboetes dienen derhalve te worden berekend door het aantal onderliggende financiële instrumenten van de mislukte transactie te vermenigvuldigen met de desbetreffende referentieprijs. Het bepalen van referentieprijzen dient te zijn gebaseerd op objectieve en betrouwbare gegevens en methodieken.

 

(5)

Rekening houdende met het feit dat de automatisering van berekeningen van geldboetes ervoor dient te zorgen dat geldboetes daadwerkelijk door CSD's worden opgelegd, dienen passende boetetarieven te zijn gebaseerd op één tabel met waarden die eenvoudig te automatiseren en toe te passen zijn. Boetetarieven voor verschillende soorten financiële instrumenten dienen te worden...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.