Gedelegeerde verordening 2017/670 - Aanvulling van Verordening 251/2014 wat betreft de toegestane productieprocessen voor de bereiding van gearomatiseerde wijnbouwproducten - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Inhoudsopgave
officiële titel
Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/670 van de Commissie van 31 januari 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de toegestane productieprocessen voor de bereiding van gearomatiseerde wijnbouwproductenofficiële Engelstalige titel
Commission Delegated Regulation (EU) 2017/670 of 31 January 2017 supplementing Regulation (EU) No 251/2014 of the European Parliament and of the Council as regards the authorised production processes for obtaining aromatised wine productsRechtsinstrument | Gedelegeerde verordening |
---|---|
Wetgevingsnummer | Gedelegeerde verordening 2017/670 |
Celex-nummer i | 32017R0670 |
Document | 31-01-2017; Datum goedkeuring |
---|---|
Bekendmaking in Publicatieblad | 08-04-2017; PB L 97 p. 5-8 |
Inwerkingtreding | 28-04-2017; in werking datum publicatie +20 zie art 2 |
Einde geldigheid | 31-12-9999 |
8.4.2017 |
NL |
Publicatieblad van de Europese Unie |
L 97/5 |
GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/670 VAN DE COMMISSIE
van 31 januari 2017
tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de toegestane productieprocessen voor de bereiding van gearomatiseerde wijnbouwproducten
DE EUROPESE COMMISSIE,
Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,
Gezien Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de definitie, de aanduiding, de presentatie, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten (1), en met name artikel 4, lid 2,
Overwegende hetgeen volgt:
(1) |
Gearomatiseerde wijnbouwproducten worden op traditionele wijze in de Unie geproduceerd, vormen een belangrijke sector voor producenten en consumenten en zijn een belangrijk afzetkanaal voor de landbouwsector van de Unie. In artikel 4 van Verordening (EU) nr. 251/2014 zijn de vereisten, beperkingen en beschrijvingen opgenomen overeenkomstig welke gearomatiseerde wijnbouwproducten moeten worden geproduceerd. Ook verleent dit artikel de Commissie de bevoegdheid om een gedelegeerde handeling vast te stellen ter vaststelling van de productieprocessen voor de bereiding van gearomatiseerde wijnbouwproducten. |
(2) |
Om een hoog niveau van consumentenbescherming te verwezenlijken, misleidende praktijken te voorkomen en eerlijke concurrentie tussen producenten te waarborgen, moeten duidelijk omschreven criteria voor de productie van gearomatiseerde wijnbouwproducten worden vastgesteld. Voorts moet de Commissie, overeenkomstig artikel 4 van Verordening (EU) nr. 251/2014, rekening houden met de door de Internationale Organisatie voor wijnbouw en wijnbereiding (OIV) aanbevolen en gepubliceerde productieprocessen. |
(3) |
De door de OIV aanbevolen en gepubliceerde productieprocessen voor gearomatiseerde wijnbouwproducten zijn opgenomen in OIV-resolutie OENO 439-2012 en moeten tot richtsnoer worden genomen voor de vaststelling van de in de Unie toegestane productieprocessen. Uit het overleg met deskundigen van de lidstaten en vertegenwoordigers van de sector gearomatiseerde wijnbouwproducten blijkt echter dat sommige van die processen de traditionele productiemethoden van de Unie niet ten volle weerspiegelen. Zij moeten derhalve worden aangepast en worden vervolledigd om beter tegemoet te komen aan de behoeften van de producenten op het gebied van productiemethoden en de verwachtingen van de consument op het gebied van de kwaliteit van de producten, |
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:
Artikel 1
Productieprocessen voor gearomatiseerde wijnbouwproducten
De overeenkomstig Verordening (EU) nr. 251/2014 toegestane productieprocessen voor de bereiding van gearomatiseerde wijnbouwproducten zijn opgenomen in de bijlage bij deze verordening.
Artikel 2
Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.
Gedaan te Brussel, 31 januari 2017.
Voor de Commissie
De voorzitter
Jean-Claude JUNCKER
BIJLAGE
Lijst van toegestane productieprocessen als bedoeld in artikel 4, lid 2, van Verordening (EU) nr. 251/2014
Nr. |
Productieproces |
Doel |
Gebruiksomstandigheden |
Voorschriften |
||||
1 |
Aanzuring en ontzuring |
De getitreerde zuurtegraad en de werkelijke zuurtegraad verhogen of verlagen (verlaging of verhoging van de pH) om voor specifieke organoleptische kenmerken te zorgen en de stabiliteit te verhogen |
|
Voor de... |
Lees meer
Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.
Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.