Uitvoeringsverordening 2018/574 - Technische normen voor de instelling en werking van een traceringssysteem voor tabaksproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsverordening is op 16 april 2018 gepubliceerd en is op 6 mei 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsverordening (EU) 2018/574 van de Commissie van 15 december 2017 inzake de technische normen voor de instelling en werking van een traceringssysteem voor tabaksproducten (Voor de EER relevante tekst. )

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Regulation (EU) 2018/574 of 15 December 2017 on technical standards for the establishment and operation of a traceability system for tobacco products (Text with EEA relevance. )
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsverordening
Wetgevingsnummer Uitvoeringsverordening 2018/574
Celex-nummer i 32018R0574

3.

Key dates

Document 15-12-2017; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 16-04-2018; PB L 96 p. 7-55
Inwerkingtreding 06-05-2018; in werking datum publicatie +20 zie art 38
Deadline 20-05-2020; zie art 37.1
20-05-2026; zie art 37.2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

16.4.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 96/7

 

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/574 VAN DE COMMISSIE

van 15 december 2017

inzake de technische normen voor de instelling en werking van een traceringssysteem voor tabaksproducten

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2014/40/EU van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten inzake de productie, de presentatie en de verkoop van tabaks- en aanverwante producten en tot intrekking van Richtlijn 2001/37/EG (1), en met name artikel 15, lid 11,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Om het probleem van de illegale handel in tabaksproducten aan te pakken, is in Richtlijn 2014/40/EU vastgesteld dat alle verpakkingseenheden van tabaksproducten moeten worden gemerkt met een unieke identificatiemarkering zodat hun bewegingen kunnen worden geregistreerd. Zo kunnen die producten in de gehele Unie worden gevolgd en getraceerd. Er moeten technische specificaties worden vastgesteld ten aanzien van de instelling en werking van dat systeem en van de verenigbaarheid of compatibiliteit ervan in de gehele Unie.

 

(2)

Er moeten voorschriften worden vastgesteld met betrekking tot het merken van de verpakkingen met een unieke identificatiemarkering, het registreren en doorgeven van gegevens, het verwerken en opslaan van gegevens, de toegang tot die gegevens en de compatibiliteit van de onderdelen van het traceringssysteem.

 

(3)

Op Unieniveau zijn ook wetgevingsmaatregelen nodig voor de uitvoering van artikel 8 van het Protocol betreffende de uitbanning van illegale handel in tabaksproducten bij het Kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake tabaksontmoediging (2) („WHO FCTC-protocol”), dat is geratificeerd door de Europese Unie (3) en waarin is bepaald dat de partijen bij het WHO FCTC-protocol binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van het protocol een wereldwijde volg- en traceerregeling voor tabaksproducten moeten instellen.

 

(4)

Om meerdere bestaande vormen van frauduleuze activiteiten te bestrijden die leiden tot het aan consumenten beschikbaar stellen van illegale producten, waaronder praktijken die gepaard gaan met valse uitvoeraangiften, moet het bij deze verordening vastgestelde traceringssysteem overeenkomstig artikel 15 van Richtlijn 2014/40/EU van toepassing zijn op alle in de Unie geproduceerde tabaksproducten, evenals op de buiten de Unie geproduceerde tabaksproducten voor zover deze bestemd zijn voor de markt van de Unie of daar in de handel worden gebracht.

 

(5)

Een juiste toewijzing van de rollen met betrekking tot het merken van de verpakkingen met een unieke identificatiemarkering is van essentieel belang om de onafhankelijkheid van het traceringssysteem te waarborgen en te garanderen dat het overeenkomstig artikel 8 van het WHO FCTC-protocol door de lidstaten wordt gecontroleerd. De kerntaak van het aanmaken van de unieke identificatiemarkeringen op het niveau van de verpakkingseenheid moet worden toegewezen aan een onafhankelijke, door elke lidstaat aangewezen derde partij (ID-uitgever). Om het risico te vermijden dat twee of meer ID-uitgevers onafhankelijk van elkaar dezelfde unieke identificatiemarkering aanmaken, moet elke ID-uitgever te herkennen zijn aan een unieke identificatiecode die ook deel moet uitmaken van de unieke identificatiemarkeringen die door hem worden uitgegeven.

 

(6)

Om het unieke karakter van de identificatiemarkering te waarborgen, moet een door de ID-uitgever aangemaakt serienummer deel uitmaken van elke unieke identificatiemarkering, waarbij de kans dat het serienummer door vervalsers wordt geraden, verwaarloosbaar is.

 

(7)

Bij een...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.