Weeklog: It’s the euro, stupido - Hoofdinhoud
Vooropgesteld, ik ben geen fan van het Italiaanse Lega, een van de coalitiepartners van de aanstaande nieuwe Italiaanse regering, want de partij is bepaald rechts te noemen. De andere coalitiepartner, de Vijf Sterren Beweging, is nogal onvoorspelbaar, maar ik kan vaak goed met ze samenwerken in het Europees Parlement. Wat ik daarentegen wel goed begrijp van het Italiaanse regeerakkoord is dat beide partijen af willen van het Europese juk, met name als het gaat om het ‘Europees economisch bestuur’. En juist daarom erg ik mij aan berichten van de mainstream media die de hoop uitspreken dat deze anti-EU regering zo snel mogelijk ten val komt. Ik zou zeggen: kijk liever naar wat er mis is met de euro dan mee te lopen met het Europese establishment.
Het is zeker niet in het belang van Nederland, als Italië enorme extra schulden gaat maken en vraagt om schuldafschrijving bij de Europese Centrale Bank. Italië is geen Griekenland en kwijtschelding van schulden is op zijn minst minder urgent. Maar Italië lijdt wel onder de euro: geen lire meer om regelmatig te laten devalueren, dus moet de concurrentiepositie komen van lagere lonen en sociale voorzieningen gekoppeld aan sterke innovatie om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Ondertussen profiteren netto exportlanden als Nederland en Duitsland van de verminderde concurrentiekracht van Italië als lid van de eurozone. Dat de EU en de euro minder populair zijn in Italië, is dan ook volstrekt logisch. De doorsnee Italiaan wordt er niet echt wijzer van.
Het is ook door economen al vaak voorspeld: je kunt van de bevolking van de zwakkere eurolanden niet blijven verwachten dat ze hun pensioenen zien verkruimelen, dat ze genoegen blijven nemen met een enorme werkloosheid met name voor jongeren, en de lonen permanent onder druk staan. Voor Italië komt daar, net als voor Griekenland, ook nog eens bij dat ze voor de rest van de EU de toestroom van illegale immigranten en asielzoekers mogen opvangen. Daarom zou ik de Nederlandse mainstream media willen vragen: loop niet mee met de financiële markten en de Brusselse ‘bubble’, maar verdiep je eens wat meer in wat Zuid-Europeanen meemaken. Het enige Zuid-Europese land dat het relatief goed doet is Portugal, maar dat kwam doordat de regering daar, gesteund door links, Brusselse oekazes over bezuinigingen naast zich neerlegde en ging investeren. De financiële markten hebben tot nu toe meer ellende veroorzaakt dan regeringen die de volkswoede overnemen, inclusief de kritiek op Brussel. Mijn boodschap aan die media is dan ook: It’s the euro, stupido. Kijk daar maar eens naar in plaats van achter Brussel aan te hobbelen.