Tempo maken met terugdringen plastic wegwerpproducten - Hoofdinhoud
Zojuist presenteerde de Europese Commissie haar wetgevend voorstel om het afval van plastic wegwerpproducten terug te dringen. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vindt het goed dat de Commissie eindelijk met concrete acties komt. Gerbrandy wil dat er nu tempo wordt gemaakt.
Gerbrandy: “Europa moet haar groene zevenmijlslaarzen aantrekken. Alleen zo pakken we de plastic soep in onze zeeën aan en roepen we de groeiende plastic afvalberg een halt toe. De voorstellen van de Commissie zijn daarom heel hard nodig. Nu is het zaak om door te pakken.
Gerbrandy vervolgt: “Een direct verbod op bepaalde producten waar alternatieven voor zijn zoals plastic rietjes of wattenstaafjes, is broodnodig. Verder moeten de lidstaten zorgen dat er gebruiksvermindering komt en er meer aandacht komt voor inzameling. Nu is het aan de lidstaten en het Europees Parlement om binnen een jaar de voorstellen goed te keuren, zodat we meteen kunnen doorpakken.”
Plastic tasjes
Verschillende lidstaten, zoals Nederland, zetten op dit moment al fors in op het aanpakken van plastic afval. Denk aan het hergebruik van plastic flesjes, het uitbannen van micro-plastics en het terugdringen van het gebruik van plastic tasjes. Europese afspraken zijn daarbij goed voor een gelijk speelveld.
Gerbrandy: “Een paar jaar geleden kreeg het Europees Parlement al wettelijke maatregelen voor elkaar om het gebruik van dunne plastic tasjes terug te dringen. Die afspraken hebben effect: het gebruik van plastic tasjes is drastisch afgenomen. Nu moeten we aan de slag om de afvalberg van plastic producten die we maar één keer gebruiken en dan weggooien, aan te pakken. ”
Industrie aan de bak
De aanpak van de Commissie moet Europese bedrijven daarnaast aansporen plastic producten te ontwikkelen die makkelijker herbruikbaar zijn. Gerbrandy: “Veel oplossingen zitten in een slimmer ontwerp van producten, dus de industrie moet echt aan de bak. Die vernieuwing is ook voor hen gunstig. De leidende rol die Europa hierin moet spelen zal ze een sterkere concurrentiepositie op de wereldmarkt bezorgen.”
Voor Gerbrandy is het duidelijk dat het pappen en nathouden ten aanzien van de grootste milieuproblemen echt voorbij is. “De problemen, zoals plastic soep, groeien ons zo boven het hoofd dat alleen radicale maatregelen voldoende zijn. We zullen ons moeten realiseren dat dit pas het begin is. De Commissie moet deze lijn dus doortrekken.”
Voor meer informatie:
Gerben-Jan Gerbrandy: +31 622 42 17 16
Anne Ruth Schussler (persvoorlichter): +32 484 20 15 18