Zeker zijn dat je kan meedoen

Met dank overgenomen van G.J. (Gijs) van Dijk i, gepubliceerd op woensdag 12 september 2018.

Een nuttige bijdrage leveren, erkenning krijgen en een volwaardig inkomen verdienen. Dat is wat iedereen wil in dit land.

Met of zonder extra steuntje in de rug wil je er zeker van zijn dat je de kans krijgt om bij een gewone werkgever een gewone baan te hebben. Dat het kabinet nu het asociale plan loondispensatie heeft ingetrokken is te danken aan Noortje, Amber en al die mensen die zijn opgestaan tegen dit slechte plan. Heel erg goed nieuws, maar we zijn er nog niet.

Wij willen dat de toegang tot een beschermde werkplek eenvoudiger wordt en er goede arbeidsvoorwaarden komen voor mensen die in zo’n beschermende omgeving werken.

Om er zeker van te kunnen zijn dat je kan meedoen in onze samenleving is er meer nodig. De Participatiewet is in 2015 ingevoerd met als doel om meer mensen bij ‘gewone’ bedrijven aan de slag te laten gaan. Dat is helaas niet vanaf het begin meteen goed gegaan.

Als PvdA willen wij dat mensen met een arbeidsbeperking volwaardig mee doen. Niet weggestopt in een hokje op een bedrijventerrein, maar midden in de samenleving. Daarom stonden en staan wij achter het doel van de Participatiewet: iedereen doet mee. Maar als in de praktijk blijkt dat niet alles goed gaat, zijn er aanpassingen nodig.

Als PvdA willen wij dat mensen met een arbeidsbeperking volwaardig mee doen. Daarom staan wij achter het doel van de Participatiewet. Maar er zijn aanpassingen nodig.

Dit zijn dan ook de plannen:

De sociale werkvoorziening moet de plek worden waar je een opstap hebt naar werk, de plek waar je in een beschermde omgeving kan werken en de plek waar je kunt terugvallen als het even niet gaat bij het bedrijf waar je werkt. Wij vragen het kabinet om mensen niet tussen wal en het schip te laten vallen. We willen dat de toegang tot een beschermde werkplek eenvoudiger wordt en er goede arbeidsvoorwaarden komen voor mensen die in zo’n beschermende omgeving werken.

Ook moet de overheid aan de slag om meer banen voor mensen met en arbeidsbeperking te creëren. Met vakbonden en werkgevers zijn er afspraken gemaakt om 125.000 garantiebanen te creëren. Dit zijn banen waar mensen met een arbeidsbeperking volwaardig mee kunnen doen. Het aantal banen bij bedrijfsleven gaat nu voorspoedig. Zij lopen op schema. Maar de overheid geeft het verkeerde voorbeeld. Zij hebben nog maar iets meer dan de helft van het aantal beloofde banen gecreëerd.

Met deze plannen kunnen we mensen met een arbeidsbeperking de mogelijkheid geven om hen een volwaardige plek op de arbeidsmarkt te geven. We willen namelijk dat iedereen, met of zonder extra steuntje in de rug, kan meedoen in onze maatschappij.