Harmonisatie van het radiospectrum voor apparatuur die gebruikmaakt van ultrabreedbandtechnologie in de Unie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit uitvoeringsbesluit is op 16 mei 2019 gepubliceerd en moest uiterlijk op dezelfde dag zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/785 van de Commissie van 14 mei 2019 inzake de harmonisatie van het radiospectrum voor apparatuur die gebruikmaakt van ultrabreedbandtechnologie in de Unie en tot intrekking van Beschikking 2007/131/EG (Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 3461) (Voor de EER relevante tekst.)

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Decision (EU) 2019/785 of 14 May 2019 on the harmonisation of radio spectrum for equipment using ultra-wideband technology in the Union and repealing Decision 2007/131/EC (notified under document C(2019) 3461) (Text with EEA relevance.)
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsbesluit
Celex-nummer i 32019D0785

3.

Key dates

Document 14-05-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 16-05-2019; PB L 127 p. 23-33
Inwerkingtreding 16-05-2019; van kracht datum kennisgeving
Deadline 16-11-2019; zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 16-05-2019

4.

Wettekst

16.5.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 127/23

 

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2019/785 VAN DE COMMISSIE

van 14 mei 2019

inzake de harmonisatie van het radiospectrum voor apparatuur die gebruikmaakt van ultrabreedbandtechnologie in de Unie en tot intrekking van Beschikking 2007/131/EG

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 3461)

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Beschikking nr. 676/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een regelgevingskader voor het radiospectrumbeleid in de Europese Gemeenschap (Radiospectrumbeschikking) (1), en met name artikel 4, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Beschikking 2007/131/EG van de Commissie (2) harmoniseert de technische voorwaarden voor spectrumgebruik door radioapparatuur op basis van ultrabreedbandtechnologie (UWB) in de Unie. Hierdoor wordt gewaarborgd dat radiospectrum in de hele Unie onder geharmoniseerde voorwaarden beschikbaar is, worden belemmeringen voor de toepassing van UWB-technologie weggewerkt en wordt beoogd een doeltreffende eengemaakte markt voor UWB-systemen tot stand te brengen, inclusief aanzienlijke schaalvoordelen en voordelen voor de consument.

 

(2)

Hoewel ultrabreedbandsignalen normaal gesproken een uiterst gering vermogen hebben, is schadelijke interferentie met bestaande radiocommunicatiediensten mogelijk en moet deze worden geregeld. Daarom moet met dit besluit inzake de harmonisatie van het radiospectrum voor UWB-apparatuur schadelijke interferentie worden voorkomen (onder meer wanneer deze het gevolg kan zijn van toegang tot het radiospectrum door radioastronomie, aardobservatiesatellieten en systemen voor ruimteonderzoek) en moeten de belangen van bestaande diensten worden afgewogen tegen de algemene beleidsdoelstelling dat er gunstige voorwaarden moeten worden gecreëerd voor de invoering van innovatieve technologie ten bate van de maatschappij.

 

(3)

Op 16 maart 2017 heeft de Commissie overeenkomstig Beschikking nr. 676/2002/EG aan de Europese conferentie van post- en telecommunicatieadministraties ("CEPT") een permanent mandaat gegeven om de technische voorwaarden voor de geharmoniseerde introductie van radiotoepassingen op basis van de UWB-technologie in de Unie vast te stellen zodat deze toepassingen over geactualiseerde technische voorwaarden kunnen beschikken.

 

(4)

Ingaand op dit permanent mandaat heeft de CEPT een verslag (3) goedgekeurd waarin vier maatregelen zijn voorgesteld. In de eerste plaats moeten de technische voorwaarden de materiaaldetectieapparatuur op een meer neutrale wijze omschrijven om innovatieve oplossingen mogelijk te maken. In de tweede plaats moet het mogelijk zijn de voorwaarden voor generiek UWB-gebruik ook voor materiaaldetectieapparatuur te gebruiken. In de derde plaats moet er een grenswaarde van -65 dBm/MHz gelden voor alle materiaaldetectieapparatuur, onder meer voor de analyse van bouwmaterialen (BMA) in de 8,5-10,6 GHz-band. In de vierde plaats moet de mogelijkheid van een "trigger before transmit"-mitigatie voor systemen voor toegangscontrole van voertuigen op basis van de UWB-technologie worden ingevoerd in de 3,8-4,2 GHz- en 6-8,5 GHz-frequentiebanden.

 

(5)

Dit besluit moet de algehele harmonisatie van het UWB-regelgevingskader ondersteunen teneinde de consistentie van de grenswaarden en de mitigatietechnieken tussen de verschillende UWB-besluiten te verbeteren en innovatieve oplossingen op het gebied van UWB-technologie mogelijk te maken.

 

(6)

Dit besluit voorziet in de reglementaire grenswaarden en omschrijft de mitigatietechnieken die nodig zijn om een doelmatig gebruik van het radiospectrum te verzekeren en tegelijkertijd de co-existentie met andere spectrumgebruikers te garanderen. Technologische...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.