Troonrede 2019: veel aandacht voor de Grondwet
DEN HAAG (PDC) - In de troonrede heeft het kabinet aangegeven de voorstellen uit het adviesrapport van de staatscommissie parlementair stelsel1 te gaan uitvoeren. In lijn met het rapport 'Lage drempels, hoge dijken' stelde het kabinet dat het kiesstelsel vernieuwd moet worden, zodat de kiezer een grotere invloed op de samenstelling van de Tweede Kamer krijgt.
De voorstellen van de commissie om het mogelijk te maken op een herkenbare kandidaat in plaats van een partij te stemmen en de drempel voor deelname aan de verkiezingen te verhogen, werden niet expliciet genoemd. Wel werd er gesproken van een 'vereenvoudiging van het kiestelsel'. Ook komt er een jongerenparlement: een initiatief van minister Ollongren2.
De tweede troonrede van kabinet-Rutte III3 stond in het teken van 75 jaar vrijheid. Deze vrijheid werd gekoppeld aan een sterke rechtsstaat, waarbij zowel klassieke als sociale grondrechten aan bod kwamen. Zo werd de nadruk gelegd op de bescherming die de rechtsstaat biedt tegen criminaliteit, willekeur en machtsmisbruik. Daarnaast werden ook de rechten op waardevol werk, een betaalbaar huis, goed onderwijs en toegankelijke zorg vermeld.
Bron: Troonrede 2019
- 1.De Staatscommissie parlementair stelsel werd op 27 januari 2017 ingesteld door het kabinet-Rutte II om te adviseren over de noodzaak van veranderingen in het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie.
- 2.Kajsa Ollongren (1967) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III. In dat kabinet was zij namens D66 tevens viceminister-president. Mevrouw Ollongren was van 18 juni 2014 tot 26 oktober 2017 wethouder van Amsterdam en in september 2017 werd zij daar waarnemend burgemeester. In 2011-2014 was zij secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Eerder was zij plaatsvervangend secretaris-generaal op dat ministerie en daarvoor onder meer plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek en directeur integratie en strategie op het ministerie van Economische Zaken.
- 3.Dit kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwam na de tot dan langste formatie sinds 1945 tot stand. Zeven maanden na de verkiezingen van 15 maart 2017 stond er een opvolger van het kabinet-Rutte II op het bordes. Voor premier Mark Rutte was het de derde keer dat hij een kabinet leidt. Het kabinet bood op 15 januari 2021 ontslag aan, vanwege de harde conclusies van het parlementair onderzoek kinderopvangtoeslag. Hiermee werd het kabinet, en de leden hiervan, demissionair. Deze demissionaire periode zou 360 dagen duren, een record.