Uitvoeringsbesluit 2019/1765 - Voorschriften voor de oprichting, het beheer en de werking van het netwerk van nationale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor e-gezondheid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit uitvoeringsbesluit is op 24 oktober 2019 gepubliceerd en moest uiterlijk op 23 oktober 2019 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/1765 van de Commissie van 22 oktober 2019 tot vaststelling van de voorschriften voor de oprichting, het beheer en de werking van het netwerk van nationale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor e-gezondheid, en tot intrekking van Uitvoeringsbesluit 2011/890/EU (kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 7460)

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Decision 2019/1765 of 22 October 2019 providing the rules for the establishment, the management and the functioning of the network of national authorities responsible for eHealth, and repealing Implementing Decision 2011/890/EU (notified under document C(2019) 7460)
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsbesluit
Wetgevingsnummer Uitvoeringsbesluit 2019/1765
Celex-nummer i 32019D1765

3.

Key dates

Document 22-10-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 24-10-2019; PB L 270 p. 83-93
Inwerkingtreding 23-10-2019; van kracht datum kennisgeving
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 23-10-2019

4.

Wettekst

24.10.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 270/83

 

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2019/1765 VAN DE COMMISSIE

van 22 oktober 2019

tot vaststelling van de voorschriften voor de oprichting, het beheer en de werking van het netwerk van nationale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor e-gezondheid, en tot intrekking van Uitvoeringsbesluit 2011/890/EU

(kennisgeving geschied onder nummer C(2019) 7460)

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2011/24/EU van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2011 betreffende de toepassing van de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg (1), en met name artikel 14, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In artikel 14 van Richtlijn 2011/24/EU is bepaald dat de Unie de samenwerking en de uitwisseling van informatie tussen de lidstaten steunt en bevordert in het kader van een vrijwillig netwerk waarin de door de lidstaten aangewezen nationale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor e-gezondheid (eHealth) met elkaar worden verbonden (het “e-gezondheidsnetwerk”).

 

(2)

In Uitvoeringsbesluit 2011/890/EU van de Commissie (2) zijn voorschriften vastgesteld voor de oprichting, het beheer en de werking van het e-gezondheidsnetwerk.

 

(3)

Dat besluit voorziet momenteel niet in passende voorschriften met betrekking tot bepaalde aspecten die nodig zijn voor de voldoende transparante werking van het e-gezondheidsnetwerk, met name inzake de rol van het e-gezondheidsnetwerk en de Commissie met betrekking tot de digitale diensteninfrastructuur voor e-gezondheid (eHDSI, eHealth Digital Service Infrastructure) voor grensoverschrijdende e-gezondheidsinformatiediensten, en de nieuwe vereisten inzake gegevensbescherming overeenkomstig Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad (algemene verordening gegevensbescherming) (3) en Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad (4).

 

(4)

Het transparante beheer van het e-gezondheidsnetwerk moet worden gewaarborgd middels de vaststelling van voorschriften over hoe men lid kan worden van het e-gezondheidsnetwerk en hoe men zich eruit kan terugtrekken. Aangezien de deelname aan het e-gezondheidsnetwerk vrijwillig is, moeten de lidstaten zich er te allen tijde bij kunnen aansluiten. Om organisatorische redenen moeten de lidstaten die wensen deel te nemen, de Commissie van tevoren van dit voornemen in kennis stellen.

 

(5)

Elektronische communicatie is een geschikt middel voor een snelle en betrouwbare uitwisseling van gegevens tussen de lidstaten die deelnemen aan het e-gezondheidsnetwerk. Op dit gebied hebben zich belangrijke ontwikkelingen voorgedaan. Meer specifiek hebben die aan het e-gezondheidsnetwerk deelnemende lidstaten die hebben besloten met de steun van de Commissie hun samenwerking op dit gebied te intensifiëren, om de interoperabiliteit van de Europese e-gezondheidssystemen te bevorderen de digitale diensteninfrastructuur voor e-gezondheid voor grensoverschrijdende e-gezondheidsinformatiediensten ontwikkeld als IT-instrument voor de uitwisseling van gezondheidsgegevens in het kader van het programma van de Connecting Europe Facility (5). Deze ontwikkelingen moeten in dit besluit tot uiting komen. Zoals benadrukt in de mededeling van de Commissie van 25 april 2018 over “het mogelijk maken van de digitale transformatie van gezondheid en zorg in de digitale eengemaakte markt; de burger “empoweren” en bouwen aan een gezondere maatschappij” (6), moet bovendien de rol van respectievelijk de deelnemende lidstaten en de Commissie in verband met de werking van de digitale diensteninfrastructuur voor e-gezondheid voor grensoverschrijdende e-gezondheidsinformatiediensten worden verduidelijkt.

 

(6)

De rol van de digitale...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.