Permanente gestructureerde samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid (PESCO) - Hoofdinhoud
PESCO is een kader van nauwere samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie tussen EU-lidstaten i. Het biedt lidstaten de mogelijkheid om samen de defensie te versterken en gezamenlijk in projecten te investeren. PESCO moet bijdragen aan het efficiënter maken van de Europese defensie, het verhogen van investeringen, en het verbeteren van de coördinatie en samenwerking tussen lidstaten.
Onder de vlag van PESCO werken 25 EU-lidstaten samen aan verschillende projecten. De PESCO-projecten zijn een reactie op prioriteiten van de EU op het gebied van defensiecapaciteit en -operationaliteit. Landen kunnen vrijwillig maar niet vrijblijvend meedoen aan de projecten. De Raad i is verantwoordelijk voor de algemene beleidsrichting en besluitvorming. Nederland doet niet actief mee aan alle projecten.
De Europese Raad i nam eind 2017 het besluit om via de PESCO samen te werken op het gebied van defensie. Het jarenlang gebruikte argument dat de PESCO de NAVO i zou verzwakken is toen terzijde geschoven. De eerste PESCO-projecten gingen in 2018 van start. Met uitzondering van Denemarken en Malta doen alle EU-lidstaten mee aan de PESCO. In 2021 gaf de Raad groen licht om ook derde landen deel te laten nemen aan PESCO: Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten kunnen worden uitgenodigd voor bijeenkomsten van PESCO.