Koning Abdullah bezorgd over Midden-Oosten - Hoofdinhoud
Deze week sprak de Koning Abdullah II van Jordanië alweer voor de vijfde keer het Europees parlement toe. Dit deed hij al eerder in 2002, 2007, 2012 en 2015. Jordanië speelt een belangrijke rol bij het streven naar stabiliteit en interreligieuze dialoog in het Midden-Oosten. Als vicevoorzitter van de parlementaire delegatie voor relaties met Jordanië was ik natuurlijk erg benieuwd hoe hij kijkt naar de recente ontwikkelingen in de regio.
Koning Abdullah’s toespraak was niet bepaald optimistisch. Hij vreest enorm voor nieuw geweld in het Midden-Oosten. Door de huidige destabilisering lijkt een einde aan de oorlog in Syrië verder weg dan ooit. Irak kan terugvallen in een nieuw conflict en IS kan daardoor in die landen juist weer aan invloed winnen. En dan zijn er ook nog de spanningen in Libië, dat een belangrijk buurland van de EU is en van waaruit vele migranten hun overzeese tocht naar Europa beginnen. Volgens het Jordaanse staatshoofd zal al deze onrust gevolgen hebben voor de wereldeconomie en mondiale heropleving van terrorisme.
Deze waarschuwingen van Abdullah zijn zeker niet overdreven en moeten we erg serieus nemen. Hij pleitte voor leiderschap dat reflectie, wijsheid en een langetermijnvisie vereist. Ik vind dat dat ook de rol is die de EU in dit ingewikkelde conflict zou moeten spelen. Als EU moeten we leiderschap tonen bij conflicten aan onze buitengrenzen. Daarbij moeten we door middel van diplomatie de crisis de-escaleren en verzoenend optreden. Door met de betrokken landen in gesprek te gaan kunnen we dan stapje voor stapje toewerken naar lange termijnoplossingen.