EU en internationale donors beloven 1,15 miljard euro voor wederopbouw na de aardbeving in Albanië - Hoofdinhoud
Vandaag kwamen ongeveer 100 delegaties van de Europese Unie i, haar lidstaten en partners, waaronder internationale organisaties en het maatschappelijk middenveld, bijeen op de internationale donorconferentie te Brussel om steun te mobiliseren voor Albanië na de verwoestende aardbeving van 26 november 2019.
Ursula von der Leyen i, voorzitter van de Europese Commissie i, organiseerde de bijeenkomst. Zij verklaarde: “Vandaag toonde de internationale gemeenschap zich solidair met Albanië. Een derde van de toezeggingen komt van de Europese Unie en haar lidstaten, waaronder de Europese Investeringsbank. De hele Europese Unie heeft zich gemobiliseerd voor een land dat in het hart van ons continent ligt, en dat hopelijk - daarvan ben ik overtuigd - ooit deel zal uitmaken van onze Unie. De mensen van Albanië weten dat ze deel uitmaken van onze Europese familie, nu meer dan ooit.”
De conferentie werd geopend door voorzitter Von der Leyen en werd bijgewoond door de Albanese premier Edi Rama, voorzitter van de Europese Raad i Charles Michel i en de Kroatische premier Andrej Plenković.
Van de 1,15 miljard euro die vandaag is toegezegd, nemen de Europese Unie (waaronder de Commissie), haar lidstaten en de Europese Investeringsbank 400 miljoen euro voor hun rekening. De Europese Commissie heeft 115 miljoen euro uit de EU-begroting toegezegd. Daarvan gaat een eerste subsidie van 15 miljoen euro naar de wederopbouw en het herstel van belangrijke openbare gebouwen, zoals scholen. Vandaag hebben voorzitter Von der Leyen en premier Rama hierover een overeenkomst ondertekend zodat de hulp op het terrein snel van start kan gaan. Daarnaast doet de Commissie een voorstel aan de Raad en het Parlement om nog eens 100 miljoen euro aan subsidies uit de EU-begroting van dit jaar te verstrekken voor het herstel en de wederopbouw van openbare en particuliere gebouwen en om getroffen bedrijven te helpen.
Commissaris voor Nabuurschapsbeleid en Uitbreiding, Olivér Várhelyi i, sprak namens de EU bij de presentatie van de evaluatie van de behoeften na de ramp, en leidde de toezeggingsvergadering. Commissaris voor crisisbeheer, Janez Lenarčič i, lichtte de eerste noodmaatregelen toe.
Achtergrond
Op 26 november 2019 werd Albanië getroffen door een verwoestende aardbeving met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter. 51 mensen kwamen om het leven, meer dan 900 raakten gewond, ongeveer 17.000 mensen zijn tijdelijk ontheemd. Uiteindelijk trof de aardbeving meer dan 200.000 mensen in elf gemeenten. Duizenden gebouwen, waaronder openbare en particuliere infrastructuur, woningen, scholen en gezondheidszorgfaciliteiten werden vernield of ernstig beschadigd.
De zoek- en reddingsteams werden onmiddellijk ingezet nadat het EU-mechanisme voor civiele bescherming op verzoek van de Albanese regering was geactiveerd. Dankzij het mechanisme en de bilaterale steun van EU-lidstaten en partners uit de regio werd bijstand in natura verleend en werden bouwkundig ingenieurs gestuurd. Het EU-team voor civiele bescherming was van 27 november tot 20 december 2019 in Albanië en coördineerde de internationale respons.
De regering van Albanië, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Wereldbank hebben gezamenlijk een verslag over de behoeften na de ramp opgesteld, dat op 5 februari 2020 werd bekendgemaakt om de donorgemeenschap te mobiliseren. Daaruit blijkt dat de totale schade in de elf getroffen gemeenten oploopt tot meer dan 980 miljoen euro en dat bijna 1,08 miljard euro nodig zou zijn om de schade in alle sectoren te herstellen. De meest getroffen sectoren zijn de woningsector, de productiesector (zoals het bedrijfsleven en het toerisme, de landbouw en het cultureel erfgoed) en de onderwijssector.
Als leidraad voor de wederopbouw van de huisvestingssector hebben de Albanese regering, de Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa i, de Europese Investeringsbank, de Europese Commissie en de Wereldbank in een intentieverklaring een reeks belangrijke beginselen bevestigd. Deze beginselen bieden parameters voor de financiering van mechanismen voor een duidelijke, efficiënte, participatieve en transparante wederopbouw. Dit komt de verantwoordingsplicht en de coördinatie van de verstrekte middelen ten goede en zorgt voor een betere kwaliteitscontrole van de bouwwerkzaamheden.
Meer informatie
Website van de internationale donorconferentie “Samen voor Albanië”
Intentieverklaring ter gelegenheid van de internationale donorconferentie na de aardbeving
Opmerkingen van commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, Olivér Várhelyi
Opmerkingen van commissaris voor Crisisbeheersing, Janez Lenarčič
Foto's en video's op EbS