Premier Rutte aanbidt het Gouden Kalf - Hoofdinhoud
Het is een prestatie dat er onder stoom en kokend water in Brussel in vier dagen tijd een akkoord is bereikt. Ook is het positief dat regeringsleiders hebben durven kiezen voor eigen middelen, wat lang een taboe is geweest.
Dit biedt de mogelijkheid om grote vervuilers en bedrijven die het meest profiteren van de interne markt te laten betalen voor de problemen van de COVID-19 crisis.
Premier Rutte aanbidt het gouden kalf: kortzichtig eigenbelang heeft ervoor gezorgd dat hij essentiële zaken als duurzaamheid en innovatie in de uitverkoop heeft gedaan.
Maar in crisistijd blijkt dat Rutte geld weer belangrijker vindt dan mensen. Grote grensoverschrijdende uitdagingen, zoals onze gezondheid, de transitie naar een duurzame wereld en de democratie, worden hierdoor uit het oog verloren.
Premier Rutte aanbidt het gouden kalf: kortzichtig eigenbelang heeft ervoor gezorgd dat hij essentiële zaken als duurzaamheid en innovatie in de uitverkoop heeft gedaan. Verder hecht hij niet veel waarde aan rechtstaat en democratie.
Verder hecht hij niet veel waarde aan rechtstaat en democratie.
Helaas stelt Rutte zich wel op als nettobetaler, maar hij verzwijgt hoeveel baat we bij de EU hebben. Nederland profiteert in grote mate van de EU en de euro. Als belastingparadijs duperen we ook nog eens andere Europese landen. Deze houding van Rutte gaat diplomatiek nog lang nazingen.
Het is dan ook niet uit te leggen dat, met name door de houding van de vrekkige vier, het akkoord ten koste gaat van hervormingen. Landen die de rechtsstaat niet respecteren lijken er weer mee weg te komen. Juist nu valt een korting op duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking en innovatie niet uit te leggen.