Solidariteitsfonds van de EU: Commissie verleent Kroatië financiële steun na aardbeving - Hoofdinhoud
De Commissie kondigt vandaag aan dat een eerste schijf van 88,9 miljoen EUR uit het Solidariteitsfonds van de EU aan Kroatië zal worden uitbetaald na de verwoestende aardbeving die Zagreb en de omgeving van de stad op 22 maart 2020 heeft getroffen. Het geld is bedoeld om het land te helpen de bevolking bij te staan en essentiële infrastructuur en diensten te herstellen.
Volgens commissaris voor Cohesie en Hervormingen, Elisa Ferreira i, “zijn Kroatië en de hoofdstad Zagreb getroffen door een van de zwaarste natuurrampen in meer dan een eeuw, die grote schade en verwoesting heeft veroorzaakt. Het land werd bovendien getroffen op een moment dat de bevolking reeds te lijden had onder de gevolgen van de coronaviruspandemie en de lockdown. Het besluit van vandaag is bedoeld om de zware gevolgen voor het land op te vangen en is nogmaals een bewijs van de solidariteit van de EU in deze moeilijke tijden.”
Kroatië ontvangt over enkele dagen het voorschot, het hoogste bedrag dat ooit uit hoofde van het Solidariteitsfonds van de EU is uitbetaald. De Commissie legt intussen de laatste hand aan haar analyse van het door de Kroatische autoriteiten ingediende verzoek en ze zal een definitief steunbedrag voorstellen, dat door het Europees Parlement en de Raad moet worden goedgekeurd.
Achtergrondinformatie
Op 22 maart 2020 werden Zagreb - de hoofdstad van Kroatië - en de omgeving van de stad door een zware aardbeving getroffen. In de onmiddellijke nasleep werd het EU-mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd om noodhulp te bieden: vanuit Slovenië, Hongarije, Oostenrijk en Italië werden tenten, bedden, matrassen, verwarmingstoestellen en slaapzakken ter beschikking gesteld om snel naar de getroffen gebieden te worden gestuurd.
De Commissie heeft ook steun verleend voor reddingsoperaties en een inschatting van de schade via de Copernicus Emergency Management Services van de EU. Vervolgens heeft Kroatië op 11 juni 2020 - binnen de voorgeschreven termijn van 12 weken na de ramp - een volledige aanvraag voor bijstand uit het Solidariteitsfonds van de EU ingediend.
Het Solidariteitsfonds van de EU ondersteunt de EU-lidstaten en de toetredingslanden door financiële bijstand te verlenen na ernstige natuurrampen. Het fonds is in 2002 opgericht en tot dusver bij 88 rampen aangesproken (onder meer bij overstromingen, bosbranden, aardbevingen, stormen en droogte). 24 landen (23 lidstaten en één toetredingsland) hebben tot nu toe steun uit het fonds gekregen (sommige landen meermaals) voor een totaalbedrag van meer dan 5,5 miljard EUR.
Als onderdeel van de respons van de EU op de uitbraak van het coronavirus en de daarmee samenhangende volksgezondheidscrisis kan het fonds sinds kort ook worden aangesproken bij grote noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid. Bovendien werd het voorschot verhoogd van maximaal 30 miljoen euro tot maximaal 100 miljoen euro.
Meer informatie
Lijst van alle interventies van het Solidariteitsfonds van de EU (tot en met eind 2019)