Bescherm studenten tegen huisjesmelkers - Hoofdinhoud
Na een spannende zomer is het eindelijk gelukt: een eigen kamer, tien minuten fietsen van de hogeschool, en op loopafstand van de kroeg. Een bed, kast en bureau passen net.
De huur is wat aan de hoge kant, en waar die servicekosten voor zijn weet niemand, maar je bent allang blij dat je iets gevonden hebt. Klasgenoten blijven noodgedwongen bij hun ouders hangen.
Via de Facebookpagina van de Studentenvakbond kom je erachter dat je wellicht 100 euro te veel betaalt, elke maand, wel 1200 euro per jaar. Samen met het lokale Huurteam dien je een verzoek om huurverlaging in. Dan begint de ellende. De dag erna komt de huisbaas op hoge poten verhaal halen en dreigt je contract niet te verlengen. Een maand later besef je dat de douchecabine waarschijnlijk nooit gerepareerd gaat worden. En de Huurcommissie heeft na zes maanden nog steeds geen onderzoek gedaan.
Het overkomt duizenden studenten, elk jaar opnieuw. Waarom?
Huisjesmelkers wanen zich onaantastbaar. Als ze gesnapt worden, hoeven ze alleen de huur te verlagen en het verschil terug te betalen. Zodra je afgestudeerd bent, proberen ze het wel gewoon opnieuw bij de volgende. Ze hebben niets te verliezen.
Het is daarom hoog tijd dat we huurders beter gaan beschermen. Huurders zijn namelijk al jarenlang het slachtoffer van verhuurders die misbruik maken van de woningnood. Samen met de Studentenvakbond (LSVb) pleit ik voor boetes voor huisjesmelkers die bewust te hoge huren vragen. Pas als ze het in hun portemonnee voelen, zullen ze het laten. En er moet een vergunning komen voor verhuurders, net als in Groningen. Wie de wet overtreedt, mag niet meer verhuren. Dan zullen ze het wel laten.
Het is tijd dat Ollongren optreedt.