Staat van de Unie door Von der Leyen - Hoofdinhoud
Op de derde dinsdag in september vind in Nederland natuurlijk Prinsjesdag plaats met het voordragen van de Troonrede door de Koning. De woensdag erna was het de beurt aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen om de Staat van de Europese Unie uit te spreken. In dit jaarlijkse ritueel maakt de Europese Commissie de plannen voor het komende jaar bekend.
Tijdens de meer dan een uur durende speech in het Duits, Frans en Engels ging von der Leyen uitgebreid in op de huidige coronacrisis, waarbij ze begon met het prijzen van de kracht van Europa en specifiek al het verzorgend en verplegend personeel. Ze herhaalde meermaals dat het aan Europa is om het voortouw te nemen om het herstel in te zetten en dat nu de tijd is aangekomen om fors te investeren in de Europese economieën.
Ze benadrukte dat migratie een Europees probleem is en dus ook om een gezamenlijke Europese aanpak vraagt. De plannen van de Commissie omtrent asiel en migratie zouden er eigenlijk een half jaar geleden al moeten liggen, maar waren door de coronapandemie vertraagd. De Commissievoorzitter kondigde nu aan dat de plannen alsnog volgende week gepresenteerd worden op 23 september. Ik hoop dat de voorstellen concreet zijn en ik kijk ernaar uit om ermee aan de slag te gaan.
Ik was ook blij om te horen dat de Commissie komt met een plan voor één online-identiteit om ervoor te zorgen dat we zelf de controle over onze gegevens hebben. Ook op het gebied van klimaat komt de Commissie met plannen zodat we in 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden. Voor het CDA is het daarbij wel belangrijk dat dit gebeurd met behoud van banen.
Von der Leyen ging ook in op thema’s omtrent de rechtstaat in Europa. Ze benadrukte dat er in de EU geen plek is voor LGBTI-vrije zones en dat als je een ouder bent in het ene land, je ook een ouder bent in alle landen van de EU.
Het was al met al een bijzondere Staat van de EU. Niet alleen omdat het de eerste was van von der Leyen, maar ook omdat deze vanwege coronamaatregelen niet in Straatsburg, maar in Brussel plaatsvond. Ook zaten maar een gedeelte van de Europarlementariërs in de plenaire zaal om er zo voor te zorgen dat de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden.
Bent u geïnteresseerd in de gehele speech van Von der Leyen? Dan kunt u die hier teruglezen.