Verordening 2021/56 - Beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die gelden in het verdragsgebied van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 26 januari 2021 gepubliceerd en is op 15 februari 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2021/56 van het Europees Parlement en de Raad van 20 januari 2021 tot vaststelling van de beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die gelden in het verdragsgebied van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 520/2007 van de Raad

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2021/56 of the European Parliament and of the Council of 20 January 2021 laying down management, conservation and control measures applicable in the Inter-American Tropical Tuna Convention area and amending Council Regulation (EC) No 520/2007
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2021/56
Origineel voorstel COM(2020)308 NLEN
Celex-nummer i 32021R0056

3.

Key dates

Document 20-01-2021; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 26-01-2021; PB L 24 p. 1-18
Ondertekening 20-01-2021
Inwerkingtreding 15-02-2021; in werking datum publicatie +20 zie art 31
Deadline 15-02-2026; zie art 29.1
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

26.1.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 24/1

 

VERORDENING (EU) 2021/56 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 20 januari 2021

tot vaststelling van de beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die gelden in het verdragsgebied van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 520/2007 van de Raad

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De doelstelling van het gemeenschappelijk visserijbeleid, zoals omschreven in Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad (3), is te waarborgen dat de exploitatie van levende biologische rijkdommen van de zee tot duurzame omstandigheden op economisch, ecologisch en sociaal gebied leidt.

 

(2)

Bij Besluit 98/392/EG van de Raad (4) heeft de Unie haar goedkeuring gehecht aan het Verdrag van de Verenigde Naties van 10 december 1982 inzake het recht van de zee en aan de Overeenkomst over de toepassing van de bepalingen van dat verdrag die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden (5), waarin beginselen en regels met betrekking tot de instandhouding en het beheer van de levende rijkdommen van de zee zijn vastgesteld. In het kader van haar ruimere internationale verplichtingen neemt de Unie deel aan de inspanningen die in internationale wateren worden geleverd om visbestanden in stand te houden.

 

(3)

Bij Besluit 2006/539/EG van de Raad (6) heeft de Unie haar goedkeuring gehecht aan het Verdrag ter versterking van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn opgericht bij het Verdrag van 1949 tussen de Verenigde Staten van Amerika en de republiek Costa Rica (“het verdrag”).

 

(4)

De Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn (IATTC) heeft de bevoegdheid om besluiten (“resoluties”) vast te stellen met het oog op de instandhouding op de lange termijn en het duurzame gebruik van de visbestanden in het verdragsgebied. Resoluties zijn bindend voor de verdragsluitende partijen. Resoluties zijn hoofdzakelijk gericht aan de verdragsluitende partijen, maar bevatten tevens verplichtingen voor particuliere exploitanten (zoals kapiteins van vaartuigen). Resoluties treden 45 dagen na de vaststelling ervan in werking en moeten, wat de Unie betreft, zo snel mogelijk in het recht van de Unie worden omgezet.

 

(5)

Bij Besluit 2005/938/EG van de Raad (7) heeft de Unie haar goedkeuring gehecht aan de Overeenkomst inzake het internationale programma voor het behoud van dolfijnen (“de overeenkomst”), waarbij het internationale programma voor het behoud van dolfijnen (International Dolphin Conservation Programme — IDCP) is opgericht.

 

(6)

Krachtens artikel XIV van de overeenkomst heeft de IATTC een wezenlijke rol bij de coördinatie van de uitvoering van de overeenkomst en bij de uitvoering van de maatregelen die in het kader van de IATTC worden vastgesteld.

 

(7)

Binnen het IDCP is de vergadering van de partijen verantwoordelijk voor de vaststelling van maatregelen die erop gericht zijn om, via de vaststelling van jaarlijkse limieten, de incidentele dolfijnsterfte bij de tonijnvisserij met ringzegens in het overeenkomstgebied geleidelijk te verminderen tot vrijwel nul. Dergelijke maatregelen worden bindend voor de Unie.

 

(8)

De recentste omzetting van de resoluties werd uitgevoerd bij Verordening (EG) nr. 520/2007...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.