Einde loonkloof in zicht dankzij verwachtingsvol wetsvoorstel van de Europese Commissie - Hoofdinhoud
Het stigma moet doorbroken worden. Praten over wat jij en wat je collega verdient, zou niet iets gênants moeten zijn. Toch rust hier in Nederland nog steeds een taboe op. Het langverwachte wetsvoorstel van de Europese Commissie dat loondiscriminatie moet aanpakken, is hierbij een enorme steun in de rug.
Momenteel tasten mensen vaak in het duister over het salaris dat ze kunnen vragen, omdat in veel gevallen niet duidelijk is wat hun collega’s verdienen. Met dit wetsvoorstel krijgt iedereen die werkt het recht om informatie bij hun werkgever op te vragen over of het verdiende loon in lijn is met andere collega’s in dezelfde functiegroep. Bedrijven en instellingen met meer dan 250 werknemers worden zelfs verplicht deze informatie jaarlijks te publiceren op hun website of in hun jaarverslag.
Vandaag is het nog steeds aan de werknemer om aan te tonen dat hij of zij voor hetzelfde werk minder verdient dan een collega. In het wetsvoorstel worden Europese landen verplicht sancties te treffen wanneer werkgevers de nieuwe regels niet naleven. Dit wetsvoorstel draait de bewijslast om en verplicht werkgevers te bewijzen dat een loonverschil niet op basis van discriminatie is. Bovendien draai je als werknemer niet op voor de kosten van de werkgever, mocht de rechter in jouw nadeel beslissen. Als je als werknemer in je gelijk wordt gesteld, moet de werkgever jouw juridische kosten betalen naast compensatie voor het gemiste loon.
Maar transparantie alleen is niet genoeg. Wil je het veelkoppige monster van loondiscriminatie aanpakken, dan zijn naast transparantie nog meer praktische maatregelen nodig. Werkgevers moeten bijvoorbeeld ook in de vacaturetekst of voorafgaand aan het sollicitatiegesprek met een kandidaat de verwachte loonschaal vermelden. Dit voorkomt dat mensen te laag inzetten bij het bespreken van de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast mogen werkgevers niet meer vragen naar het salarisstrookje van je vorige baan. Dit voorkomt dat als iemand bij de start van zijn loopbaan begint met een achterstand, deze je niet je hele carrière blijft achtervolgen.
Het loontransparantievoorstel is een ambitieuze stap in de goede richting. Mijn wens is dat voordat ik met pensioen ga, we voor eens en altijd met de loonkloof hebben afgerekend. Met dit voorstel komt die wens een mooie stap dichterbij.