Commissie lanceert nieuwe Erasmus+-app met een geïntegreerde Europese studentenkaart - Hoofdinhoud
Vandaag heeft de Commissie de nieuwe Erasmus+-app gelanceerd, een nieuwe mijlpaal bij de digitalisering van het Erasmus+-programma. De nieuwe app is in alle officiële talen van de EU beschikbaar en biedt elke student een digitale Europese studentenkaart die in de hele Europese Unie geldig is. De toekomst is digitaal en deze vernieuwde app maakt het studentenleven nog papierlozer.
Volgens Margaritis Schinas i, vicevoorzitter voor de bevordering van onze Europese levenswijze, “Ik ben blij dat de interface van Erasmus+, ons vlaggenschipprogramma voor jongeren, steeds meer op de jongeren zelf lijkt. Digitaler, mobieler en meer gemeenschapsgericht. De nieuwe app met de geïntegreerde studentenkaart is symbolisch voor de Europese onderwijsruimte waarvoor we staan.”
Volgens Mariya Gabriel i, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, “behoort papier officieel tot het verleden. Deze nieuwe Erasmus+-app zal een one-stop-shop zijn voor mobiele Erasmus+-studenten. Alle informatie bevindt zich binnen handbereik. Dat betekent minder stress, minder tijdverlies aan administratieve procedures en meer flexibiliteit. De Europese studentenkaart is via de app beschikbaar en vormt een belangrijke stap in de richting van een echte Europese onderwijsruimte. Een onderwijsruimte waar alle studenten zich thuis voelen en toegang kunnen krijgen tot dezelfde diensten en dezelfde erkenning van het onderwijs dat ze genoten hebben.”
Dankzij de nieuwe app, die beschikbaar is op Android en iOS, kunnen studenten:
-
-een bestemming zoeken en kiezen uit de partners van hun universiteit;
-
-hun onlineleerovereenkomst ondertekenen;
-
-informatie over evenementen en nuttige tips over hun bestemming vinden en contact opnemen met andere studenten; en,
-
-hun Europese studentenkaart krijgen voor toegang tot diensten, musea, culturele activiteiten en speciale aanbiedingen aan hun gastuniversiteit en in hun gastland.
Meer dan 4 000 universiteiten zijn momenteel betrokken bij het Erasmus Without Paper Network, waardoor ze informatie veilig kunnen uitwisselen en gemakkelijker leerovereenkomsten kunnen identificeren. Dankzij deze digitale samenwerking kan de Europese studentenkaart worden uitgerold en op grote schaal erkend.
Overeenkomstig het actieplan voor digitaal onderwijs ondersteunt het nieuwe Erasmus+-programma voor de periode 2021-2027 de ontwikkeling van digitale vaardigheden en de digitale transitie van de Europese onderwijsstelsels. Met een verhoogd budget van meer dan 28 miljard euro voor de periode 2021-2027 zal Erasmus+ ook de veerkracht van de onderwijs- en opleidingsstelsels in tijden van de pandemie ondersteunen.
Achtergrondinformatie
Sinds de start van het Erasmus-programma in 1987 hebben 10 miljoen mensen in het kader van een uitwisseling enige tijd in het buitenland doorgebracht. Het nieuwe Erasmus+-programma biedt mensen van alle leeftijden mogelijkheden voor studieverblijven in het buitenland, stages, leerlingplaatsen en uitwisselingen van personeel op alle gebieden van onderwijs, opleiding, jeugd en sport.
Uit de in 2019 gepubliceerde studie over de effecten van Erasmus+ op het hoger onderwijs is gebleken dat het programma positieve effecten heeft op de professionele, sociale, educatieve en persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. Meer dan 70 % van de studenten heeft na terugkeer uit het buitenland een betere kijk op hun toekomstige loopbaan, waardoor ze hun studies beter kunnen afstemmen op hun loopbaanambities. Meer dan 90 % van de Erasmus+-studenten kan ook beter met mensen uit verschillende culturen samenwerken en heeft het gevoel een Europese identiteit te hebben.
In dit academisch jaar (2021-2022) zullen naar verwachting 600 000 studenten uit het hoger onderwijs dankzij Erasmus+ naar het buitenland gaan.
In haar toespraak over de Staat van de Unie anno 2021 heeft voorzitter von der Leyen voorgesteld 2022 uit te roepen tot het jaar van de Europese jeugd. We zullen jongeren de kans moeten geven om zelf aan de toekomst van Europa mee te bouwen. Onze Unie moet een ziel en een visie hebben die hen aanspreekt.
Meer informatie
Nieuw Erasmus+-programma 2021-2024