De vee industrie: een industrie met grote gevolgen - Hoofdinhoud
1 november is het Wereld Veganisme Dag. Op deze dag proberen verschillende veganistische organisaties aandacht te creëren voor veganisme. Een maand eerder op 1 oktober was het Wereld Vegetarisme dag. Op die dag werd er aandacht gecreëerd voor vegetarisme. Maar waarom zijn veganisme en vegetarisme zo belangrijk voor onze maatschappij?
Vegetariër of veganist worden wordt steeds populairder. Er komen steeds meer vleesvervangers in de supermarkten, er komen meer vega recepten etc. Toch kent bijna niemand de Wereld Veganisme Dag. Uit onze enquête bleek dat slechts 31,2 procent bekend was met dit evenement.
Vee-industrie*
Wij vroegen in onze enquête waarom mensen geen of minder vlees aten. Daaruit kwamen veel opmerkingen over de bio-industrie. De industrie fokt dieren zodat die geslacht kunnen worden voor vlees.
Na de Tweede Wereldoorlog zijn we veel meer vlees gaan eten dan voorheen. Door de wederopbouw verdienden mensen steeds meer en kochten ze meer vlees. Dus er kwam meer vraag. Dat aanbod moest daarom ook groeien. Er kwamen steeds meer boeren.
Om veel te kunnen produceren moet alles zo efficiënt mogelijk. Er worden zoveel mogelijk dieren in een ruimte gepropt, dieren worden gefokt zodat ze zoveel mogelijk eieren en melk maken, dieren komen minder buiten etc.
In een kapitalistische samenleving betekent dit dus ook dat deze industrie zoveel mogelijk geld wilt maken. Ze willen zoveel mogelijk vlees produceren en zoveel mogelijk verkopen. Dit zorgt voor uitbuiting van dieren.
Veel dierenwelzijnsorganisaties gebruiken de term bio-industrie bewust niet meer omdat dit verward kan worden met biologisch. Zij gebruiken daarom de term ‘vee-industrie’.
In 1971 wordt de organisatie Lekker Dier opgericht in Nederland. Dat is de eerste dierenorganisatie in Nederland die het opneeemt voor dieren in stallen en schuren. Daarna volgden er meer dierenrechten- en dierenwelzijn organisaties. In 2002 kwam er ook een politieke partij die zich inzet voor de dieren: Partij voor de Dieren. Ook andere partijen besteden aandacht aan dierenrechten en dierenwelzijn. Zoals Bij1. Op hun website staat: “Elk dier is een individu, met het recht op leven en welzijn.”
Er is nu niet alleen verzet tegenover de acties van boeren, maar ook tegen die van de supermarkten. Die zorgen er namelijk voor dat vlees enorm goedkoop en aantrekkelijk is. Hierdoor kopen en eten mensen veel vlees.
Iedere dag worden er in Nederland 1,7 miljoen dieren geslacht.
Klimaat
Veel mensen weten dat de omvang van de vee industrie grote gevolgen heeft voor het klimaat. Uit onze enquête blijkt dat 80 procent vindt dat veganisme en het aanpakken van de vee industrie belangrijk is voor het bestrijden van de klimaatcrisis.
De grote hoeveelheden dieren hebben allemaal voedsel nodig. Het voedsel wat ons vee in Nederland eet komt voor een groot deel uit het buitenland. Uit landen zoals bijvoorbeeld Brazilië of Thailand. Daar worden dan veel bossen gekapt zodat ze het voedsel kunnen verbouwen. Dat is slecht voor de biodiversiteit**.
Als dieren eten poepen ze de resten uit. In poep zitten chemische stoffen zoals ammoniak. Dit komt in het grondwater terecht en daardoor komen er algen. Algen halen zuurstof uit het water. Scheten spelen ook een enorme rol. Bij scheten komt de stof methaan vrij. Dat zijn dan broeikasgassen.
Doordat er zoveel dieren op elkaar leven ontstaan er sneller ziektes. Deze ziektes kunnen ook weer overgedragen worden op mensen.
De industrie verbruikt enorm veel water. Jaarlijks wordt er 34 tot 76 triljoen liter water verbruikt, goed voor 20 tot 33% van het volledige zoetwaterverbruik ter wereld.
Om 1 kilo rundvlees te maken is meer dan 20.000 liter nodig.
Hebben we vlees eigenlijk wel nodig?
Vlees is niet altijd zo gezond. Ons vlees wordt namelijk enorm veel bewerkt. Daarom kun je er erg ziek van worden. In vlees zitten veel stoffen die wij nodig hebben om gezond te zijn of worden. Eiwitten,vitamines en mineralen. Je kunt die stoffen ook in ander voedsel vinden. Dus nee, vlees eten is niet perse nodig.
Behalve B12. Dat is een vitamine. Dieren eten voedsel met toegevoegde B12 erin. Wij eten deze vitamine dus via dierlijke producten. Daarom slikken veganisten B12.
Waarom zijn er nog zoveel mensen niet vegetarisch?
Er zijn nog heel veel mensen niet vegetarisch. Uit cijfers van het CBS (Centraal bureau van Statistieken) blijkt dat ongeveer 5 procent van de Nederlanders geen vlees eet. Toch is 1 op de 3 minder vlees gaan eten dan voorheen.
Voorbeelden van redenen waarom mensen toch vlees blijven eten zijn: Vlees is erg goedkoop, het is een gewoonte, vlees is lekker en vlees is makkelijk te bereiden.
Een anoniem persoon in onze enquête vertelde dat het ook erg lastig is om vegetarisch te zijn als je nog thuis woont: “Ik woon bij mijn ouders en bepalen die voornamelijk wat ik eet.”
Schuld
De grootte van de vee industrie heeft dus veel gevolgen. Maar wiens schuld is het? De mens die veel vlees koopt of de industrie die enorm veel produceert?
De industrie produceert enorm veel vlees om veel te verdienen. Ze produceren daarom zoveel mogelijk. Dit komt door kapitalisme.
Mensen eten en kopen veel vlees doordat bedrijven veel reclame maken en de vleesproducten heel goedkoop maken. Mensen hebben niet altijd de keuze. Ze zijn vaak onwetend, hebben geen geld voor vleesvervangers of weten niet hoe je bijvoorbeeld vegetarische gerechten moet bereiden.
Je kunt je eigen conclusies trekken over wiens schuld dit is, maar uiteindelijk gaat het erom dat er gevolgen zijn van dit probleem en dat we daar allemaal last van gaan hebben.
*Veel dierenwelzijnsorganisaties gebruiken de term bio-industrie bewust niet meer omdat dit verward kan worden met biologisch. Zij gebruiken daarom de term ‘vee-industrie’.
**Biodiversiteit is de hoeveelheid verschillende dieren en planten er leven in een gebied.
Foto door Matthias Zomer via Pexels
Meer over ...