CDA: terecht meer rechten voor chauffeurs en bezorgers van online platforms - Hoofdinhoud
Vandaag presenteert de Europese Commissie het langverwachte wetsvoorstel voor betere rechten voor platformwerkers, zoals Uber-chauffeurs en Deliveroo-bezorgers. Jeroen Lenaers (CDA): “Als Europees Parlement hebben wij in september gevraagd om nieuwe regels om de rechten van werknemers in de platformeconomie beter te beschermen. Ik ben blij dat deze belangrijke stap nu gezet wordt om uitbuiting van - vaak jonge - werknemers tegen te gaan. Iemand is zelfstandige óf een werknemer, voor sluiproutes die alleen voor grote platforms gunstig uitpakken is straks geen ruimte meer.”
Volgens het voorstel zullen online platforms voortaan gezien worden als werkgevers wanneer er aan bepaalde criteria wordt voldaan, zoals het instellen van een maximale vergoeding, kledingvoorschriften, toezicht op de werkzaamheden of het beperken van de mogelijkheid om een eigen klantenbestand op te bouwen. Lenaers: “Zo komt er een einde aan de situatie dat chauffeurs of bezorgers wel de lasten van een zelfstandige hebben, maar niet de lusten. Als je in de praktijk in dienst bent, heb je ook recht op pensioenopbouw of doorbetaling bij ziekte. Het is tijd dat we gaan kijken naar de feitelijke arbeidsrelatie en niet alleen naar wat er op papier in het contract is vastgelegd.”
“Ik ben ook zeer tevreden dat de Commissie een omkering van de bewijslast voorstelt. Waardoor in het geval van een geschil het aan het platformbedrijf is om te bewijzen dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie, maar dat de werknemer een zelfstandige is.”
Nu het voorstel van de Europese Commissie er ligt, ligt de bal bij de Raad en het Europees Parlement. “Als CDA gaan we ons er hard voor maken dat de wet doet wat het belooft, zodat we resultaten kunnen leveren voor de miljoenen platformwerkers in Europa” aldus Lenaers.