Europese Raad, 29-30 juni 2023, Brussel

Justus Lipsius
datum 29 juni 2023 - 30 juni 2023
plaats Brussel, België
adres Wetstraat 175 [kaart]
locatie Justus Lipsius i Toon locatie
organisatie Europese Raad i

Jens Stoltenberg en Charles Michel over de samenwerking tussen de EU en de NAVO

Voornaamste resultaten, 29 juni 2023

De EU-leiders hebben conclusies aangenomen over Oekraïne en veiligheid en defensie.

De leiders hebben ook een debat over migratie gehouden en samen met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg tijdens een werklunch de samenwerking tussen de EU en de NAVO en de Euro-Atlantische veiligheid besproken. De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, heeft de leiders per video­conferentie toegesproken.

Reactie van de EU op de Russische agressie tegen Oekraïne

Infographic - EU-solidariteit met Oekraïne

Zie volledige infographic

De EU-leiders herhaalden hun krachtige veroordeling van Ruslands oorlog en hun onverminderde solidariteit met Oekraïne en zijn bevolking.

Tot dusver hebben de EU en haar lidstaten meer dan € 77 miljard aan Oekraïne verstrekt. Zij zullen de economie, samenleving, strijdkrachten en toekomstige weder­opbouw van Oekraïne krachtig blijven steunen. De EU zal ook flexibele financiële bijstand verlenen om de ontheemden in Oekraïne en in de EU nog meer te ondersteunen.

Militaire steun

De EU is bereid om Oekraïne duurzame militaire steun te verlenen zolang het land dat nodig heeft, met name via haar speciale militaire bijstandsmissie voor Oekraïne en de Europese Vredesfaciliteit, een fonds buiten de begroting voor conflict­preventie en vredes­opbouw.

In dit verband maakten de EU-leiders de balans op van de vorderingen met de levering en gezamenlijke aankoop van munitie voor Oekraïne.

1 000 000

stuks artilleriemunitie voor Oekraïne vóór maart 2024

Zij onderstreepten hoe belangrijk het is de inspanningen voort te zetten om in de dringende militaire en defensie­behoeften van Oekraïne te voorzien en daarbij ook rekening te houden met het veiligheids- en defensie­beleid van de lidstaten. De EU en haar lidstaten staan paraat om bij te dragen aan toekomstige toezeggingen inzake veiligheid om de stabiliteit op lange termijn in Oekraïne te garanderen.

Vernietiging van de Kachovka-dam

De EU-leiders veroordeelden in de krachtigste bewoordingen de opzettelijke vernieling van de dam bij de waterkrachtcentrale van Kachovka, die verschrikkelijke gevolgen heeft voor de bevolking en het milieu en die de veiligheid en de beveiliging van de kerncentrale van Zaporizja in gevaar brengt.

De leiders waren ingenomen met de noodbijstand voor hulpacties op EU-niveau.

Wederopbouw van Oekraïne

De EU-leiders blijven zich krachtig inzetten voor de reparatie, het herstel en de weder­opbouw van Oekraïne en benadrukten dat de komende jaren stabiele, voorspelbare en duurzame financiële steun moet worden geboden. Zij riepen de betrokken EU- en internationale actoren op tot:

  • meer steun voor de dringendste infrastructuurbehoeften van Oekraïne
  • verdere bespreking van de kwestie van de bevroren Russische activa

Met het oog op een rechtvaardige en duurzame vrede in Oekraïne betuigt de EU haar volle steun aan de Oekraïense vredesformule.

Verantwoordingsplicht van daders

De EU is vastbesloten ervoor te zorgen dat Rusland volledig ter verantwoording wordt geroepen voor zijn oorlog. In dit verband toonden de EU-leiders zich ingenomen met de vorderingen bij de oprichting van het Internationaal Centrum voor de vervolging van het misdrijf agressie tegen Oekraïne (ICPA) en riepen zij op verder te werken aan:

  • het tribunaal voor de vervolging van het misdrijf agressie tegen Oekraïne
  • internationale samenwerking bij het onderzoeken en vervolgen van de zwaarste misdrijven
  • het schaderegister

De EU-leiders riepen daarnaast op tot onmiddellijke veilige terugkeer van de onrechtmatig naar Rusland en Belarus gedeporteerde Oekraïense burgers, ook de kinderen.

Infographic - EU-sancties in reactie op de Russische invasie in Oekraïne

Zie volledige infographic

Sancties tegen Rusland

De EU-leiders bespraken inspanningen om de druk op Rusland verder op te voeren om zijn capaciteit om zijn aanvalsoorlog te voeren te verzwakken, onder meer door de sancties doeltreffend te handhaven en te voorkomen dat ze worden omzeild.

In dit verband waren zij verheugd over de aanneming van het 11e sanctie­pakket en vroegen zij de Raad van de EU en het Europees Parlement snel de laatste hand te leggen aan de voorgestelde regels voor onderlinge aanpassing wat betreft strafbare feiten en sancties voor schending van beperkende EU-maatregelen.

Belarus en Iran

De EU-leiders veroordeelden de aanhoudende militaire steun van Iran en Belarus aan Rusland.

Belarus mag niet langer toestaan dat Russische strijdkrachten zijn grondgebied gebruiken, ook niet voor het opstellen van tactische kernwapens. Iran moet de levering van drones aan Rusland stopzetten.

Conclusies van de Europese Raad, 29 juni 2023

Mondiale voedselzekerheid

Rusland blijft voedsel inzetten als wapen en ondermijnt zo de mondiale voedselzekerheid. De EU-leiders uitten hun ernstige bezorgdheid over de aanhoudende vertraging bij de uitvoering van het Zwarte Zee-­graan­initiatief, en deden de oproep dit snel opnieuw en volledig ten uitvoer te brengen. Zij stonden ook stil bij het grote belang van de solidariteits­corridors van de EU ter versterking van de mondiale voedsel­zekerheid.

Europees traject

De EU-leiders moedigden Oekraïne en Moldavië aan om hun hervormings­inspanningen voor hun toetreding tot de EU voort te zetten, en Georgië om te voldoen aan de vereiste voorwaarden voor het boeken van vooruitgang op zijn Europese traject.

Infographic - An EU critical raw materials act for the future of EU supply chains

Zie volledige infographic

Veiligheid en defensie

De EU wil meer verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen veiligheid en autonomer kunnen optreden. Zij erkent daarbij dat de trans-Atlantische betrekkingen en de samenwerking tussen de EU en de NAVO cruciaal zijn voor haar algemene veiligheid.

De EU-leiders bespraken de voortgang bij de uitvoering van eerdere conclusies, met name hun Verklaring van Versailles, waarin zij maatregelen ter versterking van de EU-defensievermogens hebben geformuleerd. Zij waren ingenomen met de vooruitgang die is geboekt bij de uitvoering van het strategisch kompas, dat een samenhangend pakket maatregelen vormt om de EU-belangen veilig te stellen en de Europese burgers te beschermen.

Infographic - Europese Vredesfaciliteit

Zie volledige infographic

Een sterke Europese defensiesector

De EU-leiders benadrukten dat de technologische en industriële basis van de Europese defensie­sector moet worden versterkt.

Zij waren ingenomen met het akkoord over de versterking van de Europese defensie-industrie door middel van het instrument inzake gemeenschappelijke aanbestedingen en riepen op tot snelle actie met betrekking tot:

Europese Vredesfaciliteit

De EU-leiders waren ingenomen met het besluit om het financiële maximum van de Europese Vredesfaciliteit (EPF) verder te verhogen.

€ 3,5 miljard

verhoging van het financiële maximum van de EPF

Deze financiële injectie is bevorderlijk voor:

  • het behoud van de wereldwijde geografische reikwijdte van de faciliteit
  • voortzetting van de militaire steun aan Oekraïne
  • behoud van het vermogen van de EU om crises te voorkomen en er snel op te reageren
  • capaciteitsopbouw via opleidingsmissies

Infographic - EU-China: two of the biggest trading partners in the world

Zie volledige infographic

Externe betrekkingen

De EU-leiders zullen een strategische bespreking over China houden.

Ook zullen zij de komende top EU-Celac in juli in Brussel voorbereiden, waaraan de EU-leiders en de leiders van het regionale blok van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen zullen deelnemen.


1.

bijeenkomst Europese Raad

2.

Europese Raad

De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie i, de vaste voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. Alleen de regeringsleiders of staatshoofden hebben stemrecht tijdens de vergaderingen. De Europese Raad heeft geen wetgevingstaak, maar stelt wel de politieke richting van de EU vast.

3.

Meer over...