Geef platformwerkers zeggenschap over de apps waarmee zij werken - Hoofdinhoud
Platforms als Uber en Deliveroo zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. De platformeconomie is de laatste jaren flink gegroeid en zal zich in de toekomst verder ontwikkelen. Platformwerkers krijgen momenteel nauwelijks arbeidsrechtelijke bescherming en hebben geen sociale zekerheid, dat moet dringend veranderen.
Het Europees Parlement stemde deze week in met de een resolutie over kunstmatige intelligentie en robotica. Daarin hebben we de Europese Commissie opgeroepen om wetgeving te maken waarin platforms meer openheid over hun werkwijze moeten geven en inzicht in hun algoritmes.
Ik vind dat platformwerkers invloed moeten krijgen op hun eigen werk en op hoe de app werkt. Nu hebben zij vaak geen zekerheid over hun inkomen en platforms nemen regels en wetgeving meestal niet zo nauw. Door te concurreren op arbeidsvoorwaarden en platformwerkers als zelfstandige in te zetten kunnen ze lagere prijzen bieden dan reguliere bedrijven. Ik vind dat iedereen het recht verdient om zich te verenigen met andere platformwerkers, te staken als dat nodig is, en samen te onderhandelen over een eerlijk inkomen.
Op dit moment vindt ieder land of zelfs iedere stad zelf het wiel uit. De kantonrechter in Amsterdam besloot in januari dat maaltijdbezorgers die voor platform Deliveroo werken geen zzp’ers zijn, de bezorgers hebben recht op een arbeidsovereenkomst en vallen onder de cao. In Brussel zijn Uber taxi’s officieel verboden. En in Barcelona worden de verhuuruitwassen van AirBNB aangepakt. We kunnen van elkaar leren, maar er is ook meer noodzaak om samen te werken: als we dat niet doen spelen de platforms de landen tegen elkaar uit.
Als we de rechten van platformwerkers op een sociaal rechtvaardige en duurzame manier willen waarborgen moeten we Europees samenwerken. Platforms gebruiken namelijk dezelfde apps voor heel Europa, aan landsgrenzen hebben ze geen boodschap. Of je nu een Uber pakt in Brussel of in Utrecht, de Uber’s algoritmes werken hetzelfde.
Er is dus Europese wetgeving nodig dat ervoor zorgt dat platformwerkers zich mogen organiseren, invloed krijgen op hun werk en platformwerkers beter beschermt.