Brief regering; Advies van de Commissie m.e.r. over de mer-beoordeling Groningen Airport Eelde - Luchtvaartbeleid

Deze brief is onder nr. 1154 toegevoegd aan dossier 31936 - Luchtvaartbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Luchtvaartbeleid; Brief regering; Advies van de Commissie m.e.r. over de mer-beoordeling Groningen Airport Eelde
Document­datum 14-05-2024
Publicatie­datum 14-05-2024
Nummer KST319361154
Kenmerk 31936, nr. 1154
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

31 936

Luchtvaartbeleid

Nr. 1154    BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN

WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 mei 2024

Met deze brief wordt de Kamer geïnformeerd over het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage (hierna Commissie) over de mer-beoordeling voor het aan te vragen luchthavenbesluit Groningen Airport Eelde (hierna GAE). Het advies is als bijlage bij deze brief opgenomen.

GAE heeft het voornemen om een aanvraag voor een luchthavenbesluit in te dienen bij het bevoegd gezag voor deze procedure i.c. de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Voordat ik besluit over het luchthavenbesluit, moet er eerst beoordeeld worden of een milieueffectrapport opgesteld moet worden. Dit heet een mer-beoordeling. Een milieueffectrapport moet opgesteld worden als het voornemen van GAE kan leiden tot belangrijke gevolgen voor het milieu. Het onderzoeksresultaat van GAE is vastgelegd in een zogeheten aanmeldnotitie (hierna: notitie). Aan de Commissie is gevraagd de notitie te beoordelen op juistheid en volledigheid van de milieu-informatie.

De Commissie concludeert dat de notitie voldoende onderbouwt dat het voornemen van GAE geen belangrijke milieugevolgen heeft, met uitzondering van twee onderwerpen:

  • • 
    De gevolgen van de verruimde openingstijden zijn onvoldoende in beeld, het gaat om geluidhinder in de nacht en/of slaapverstoring.
  • • 
    De meest actuele inzichten (blootstellings-responsrelaties) voor het berekenen van ernstige geluidhinder en slaapverstoring zijn niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor hinder van vliegtuiggeluid in cumulatie met andere bronnen.

Vervolg

In een brief van het Ministerie van lenW aan GAE zal worden gevraagd om de notitie op deze onderwerpen aan te vullen. Op basis van deze aangevulde informatie wordt vervolgens besloten of er wel of niet een kst-31936-1154 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

milieueffectrapport opgesteld moet worden. De Kamer wordt uiterlijk voor het ter inzage leggen van het ontwerp luchthavenbesluit geïnformeerd over de mer-beoordelingsbeslissing.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

M.G.J. Harbers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 31 936, nr. 1154 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.