Austra­lisch parle­mentslid bezoekt Tweede Kamer en vraagt om actie tegen dierenleed

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op vrijdag 20 september 2024.

20 september 2024

“Jaarlijks worden in Australië gemiddeld 1,5 miljoen kangoeroes verminkt en afgeslacht en Nederland is daar nu nog medeplichtig aan. Het is tijd om dat te veranderen.” Daar zal het spraakmakende Australische parlementslid Georgie Purcell aandacht voor vragen, tijdens haar ontmoeting met de voorzitter van de Tweede Kamer a.s. dinsdag 24 september. Purcell biedt de Kamer een manifest aan, met daarin de oproep om de rol van Nederland bij de slachting van kangoeroes te stoppen. Purcell benadrukt de culturele en spirituele betekenis van kangoeroes voor de inheemse bevoling van Australië, en stelt de ethiek en duurzaamheid van de huidige kangoeroe-industrie ter discussie.

Purcell strijdt als politicus van de Animal Justice Party al jaren voor betere bescherming van dieren zoals kangoeroes en werkt daarin samen met de Nederlandse zusterpartij Partij voor de Dieren. Samen met Esther Ouwehand probeert ze de Nederlandse regering te bewegen om een einde te maken aan de invoer van kangoeroeproducten. Tientallen supermarkten en bedrijven in Nederland, waaronder Pets Place, hebben eerder besloten om de verkoop van kangoeroeproducten te stoppen. Tegelijkertijd blijven bedrijven als Intersport, Decathlon, Hanos en Adidas nog steeds kangoeroeproducten verkopen.

Dierenleed

Kangoeroes worden door velen gezien als het symbool van Australië, maar hun behandeling staat hier in schril contrast mee. Jaarlijks worden miljoenen kangoeroes gedood voor commerciële doeleinden, waarbij het vlees en de huiden worden geëxporteerd. De huiden van kangoeroes worden gebruikt voor voetbalschoenen, motorpakken en mode-items. De meeste kangoeroes sterven een langzame en pijnlijke dood. In veel gevallen worden vrouwtjes afgeschoten, die vrijwel altijd een afhankelijk jong bij zich hebben (een ‘joey’). Deze babykangoeroes worden ofwel aan hun lot overgelaten of op een gruwelijke wijze gedood, doordat ze bijvoorbeeld aan de achterpoten hard tegen een voertuig worden geslingerd.

Stop op import van kangoeroeproducten

De Europese Unie is de grootste importeur van kangoeroeproducten, verantwoordelijk voor 65% van de handel. Nederland speelt hier ook een belangrijke rol in. In 2022 werd een motie van Partij voor de Dieren aangenomen, waarin de regering werd opgeroepen om zich binnen de EU in te zetten op een verbod op de import van kangoeroeproducten.