Brief van de staatssecretaris Rechtsbescherming en de minister van J&V ter aanbieding van het evaluatieverslag van de Innovatiewet Strafvordering - Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter bevordering van innovatie van verschillende onderwerpen in het kader van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering (Innovatiewet Strafvordering)

Deze brief is onder nr. E toegevoegd aan wetsvoorstel 35869 - Innovatiewet Strafvordering i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter bevordering van innovatie van verschillende onderwerpen in het kader van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering (Innovatiewet Strafvordering); Brief van de staatssecretaris Rechtsbescherming en de minister van J&V ter aanbieding van het evaluatieverslag van de Innovatiewet Strafvordering
Document­datum 04-10-2024
Publicatie­datum 04-10-2024
Nummer KST1159933
Kenmerk 35869, nr. E
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2024-2025

35 869    Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter bevordering van innovatie van verschillende onderwerpen in het kader van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering (Innovatiewet Strafvordering)

E    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS RECHTSBESCHERMING EN DE MINISTER

VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 oktober 2024

Hierbij stuur ik u, conform de evaluatiebepaling in artikel II van de Innovatiewet Strafvordering, het evaluatieverslag van de onderdelen (pilots) van deze wet.

De evaluatie is uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) die daarvoor twee afzonderlijke onderzoeksteams de opdracht heeft gegeven.

Het verslag van de evaluatie omvat dan ook twee separate rapporten.

Het rapport met de titel 'Evaluatie pilots Innovatiewet Strafvordering -Prejudiciële procedure en Mediation in Strafzaken', dat ziet op de pilotprojecten Prejudiciële procedure en Mediation in Strafzaken. Dit onderzoek is uitgevoerd door een consortium van onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Utrecht.

Het rapport met de titel 'Evaluatie Innovatiewet Strafvordering Pilots Gegevens na beslag. Audiovisuele registratie en Hulpofficier van Justitie' dat ziet op de pilotprojecten Gegevens na beslag, Audiovisuele registratie en Hulpofficier van Justitie. Dit onderzoek is uitgevoerd door een consortium van onderzoekers van onderzoeksbureaus Dialogic en De strafzaak.

Onder dankzegging aan de onderzoekers bied ik u hierbij de bijgaande rapporten aan.

We zijn met de betrokken organisaties in overleg over de lessen die uit de evaluatie van de pilots kunnen worden getrokken. Voor het einde van dit jaar volgt een beleidsreactie op de rapporten die ik u zal toezenden.

De Staatssecretaris Rechtsbescherming,

T.H.D. Struycken

De Minister van Justitie en Veiligheid,

D.M. van Weel


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.