Brief van de staatssecretaris Herstel Groningen en de minister van KGG over vertrouwelijke briefing procedures en geschillen met NAM, Shell en ExxonMobil - Herstel Groningen

Deze brief is onder nr. E toegevoegd aan dossier CLXIV - Herstel Groningen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Herstel Groningen; Brief van de staatssecretaris Herstel Groningen en de minister van KGG over vertrouwelijke briefing procedures en geschillen met NAM, Shell en ExxonMobil
Document­datum 10-01-2025
Publicatie­datum 10-01-2025
Nummer KST1178376
Kenmerk CLXIV, nr. E
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2024-2025

CLXIV               Herstel Groningen

E                   BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN

KONINKRIJKSRELATIES EN DE MINISTER VAN KLIMAAT EN GROENE GROEI

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 januari 2025

Op 15 oktober jl. heeft de commissie Binnenlandse Zaken van uw Kamer gesproken over de brief van 9 oktober jl., van de minister van KGG en mij, over de stand van zaken van de procedures en geschillen van de Staat met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Shell en ExxonMobil.1 Tevens lag bij die vergadering ook voor de brief van de minister van KGG, staatssecretaris van BZK en minister voor BH&O over een arbitrage procedure tegen de Staat door ExxonMobil België.2

Tijdens deze vergadering heeft de commissie besloten gebruik te maken van de mogelijkheid om in een technische briefing vertrouwelijk geïnformeerd te worden over deze lopende juridische procedures en geschillen, op voorwaarde dat vooraf door de bewindspersoon duidelijk wordt gemaakt wat wel en niet vertrouwelijk moet blijven en waarom. Aansluitend wenst de commissie leden de gelegenheid te bieden om in (openbaar) schriftelijk overleg met de regering te treden.3

Met deze brief geef ik u nader inzicht in de redenen en de onderdelen van de technische briefing die vertrouwelijk zijn.

Conform de procesregels die gelden bij arbitrages alsmede de tussen partijen gemaakte nadere procesafspraken geldt dat de inhoud van de verschillende arbitrageprocedures vertrouwelijk is en niet openbaar mag worden, met uitzondering van de arbitrale vonnissen. Reden hiervoor is dat partijen in een arbitrage vrij moeten kunnen zijn om hun inhoudelijke standpunten over en weer met elkaar en het scheidsgerecht te delen zonder dat hun procespositie door openbaarmaking van deze standpunten wordt geschaad. Niet zelden is dit in het bijzonder van belang bij bedrijfsvertrouwelijke informatie in de processtukken.

Dit betekent dat wij uw Kamer alleen met een vertrouwelijke technische briefing en zonder aanwezigheid van elektronische apparaten inhoudelijk kunnen informeren over deze arbitrages om zo invulling te kunnen geven aan onze inlichtingenplicht op grond van artikel 68 Grondwet. Slechts op hoofdlijnen mogen wij uw Kamer alsmede de Tweede Kamer in openbare kamerstukken informeren over de voortgang van deze procedures, zoals ook reeds is gebeurd in de Kamerbrief van 9 oktober jl.

Op 21 mei jl. is de Commissie Economische Zaken en Klimaat van uw Kamer eveneens met een vertrouwelijke technische briefing geïnformeerd over de arbitrage inzake het Akkoord op Hoofdlijnen (AoH). Tijdens die briefing is eerst in algemene zin ingegaan op arbitrages en de verschillen met reguliere rechtszaken, waarna vervolgens vertrouwelijk is ingegaan op deelonderwerpen waarop deze arbitrage ziet en de standpunten van de Staat ten aanzien van deze onderwerpen.

Naast dit antwoord op het verzoek van de commissie Binnenlandse Zaken willen wij van de gelegenheid gebruik maken om toestemming te verlenen aan ambtenaren om een vertrouwelijke technische briefing te verzorgen op 28 januari a.s. over de lopende arbitrageprocedures en de bezwaar- en beroepsprocedures tussen NAM en de Staat inzake de kosten van de schadeafhandeling en de versterkingsopgave in Groningen, alsmede andere (aangevraagde) juridische procedures tussen de aandeelhouders van NAM, Shell en ExxonMobil, ExxonMobil België en de Staat.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Herstel Groningen

Eddie van Marum

De minister van Klimaat en Groene Groei,

Sophie Hermans

2

1

Kamerstukken I, 2024/25, Brief 9 oktober 2024, (CLXIV, A).

2

Kamerstukken I, 2024/25, Brief 22 oktober 2024 (CLXIV, B).

3

Korte aantekeningen vergadering commissie Binnenlandse Zaken (BIZA) van 15 oktober 2024, punt 6.


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.