Amendement Mutluer over verzet kunnen aantekenen tegen een informatieverzoek - Hoofdinhoud
Dit amendement i is onder nr. 15 toegevoegd aan wetsvoorstel 35646 - Wet transparantie en tegengaan ondermijning door maatschappelijke organisaties i.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Amendement van het lid Mutluer over verzet kunnen aantekenen tegen een informatieverzoek |
---|---|
Documentdatum | 31-01-2025 |
Publicatiedatum | 31-01-2025 |
Kenmerk | 35646, nr. 15 |
Externe link | origineel bericht |
TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL
2
Vergaderjaar 2024-2025
35 646
Regels voor het inzichtelijk maken van donaties ontvangen door maatschappelijke organisaties en tot het tegengaan van ondermijning door maatschappelijke organisaties, alsmede tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek, de Handelsregisterwet 2007 en de Wet op de economische delicten in verband met het deponeren van de balans en de staat van baten en lasten door stichtingen (Wet transparantie en tegengaan ondermijning door maatschappelijke organisaties)
Nr. 15
AMENDEMENT VAN HET LID MUTLUER
Ontvangen 31 januari 2025
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
Na artikel 4 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
Artikel 4bis
-
1.Indien er sprake is van gewichtige redenen die zich verzetten tegen het voldoen aan het verzoek, bedoeld in artikel 3, eerste lid, of artikel 4, eerste lid, kan een maatschappelijke organisatie binnen de in artikel 3, derde lid, gestelde termijn voor verstrekking van de verzochte informatie, onder opgave van gewichtige redenen, schriftelijk verzet tegen dit verzoek aantekenen bij de burgemeester, bedoeld in artikel 3, eerste lid, of het openbaar ministerie. Een tijdig door een maatschappelijke organisatie aangetekend verzet schorst de verplichting van een maatschappelijke organisatie, bedoeld in artikel 3, derde lid, om aan het verzoek mee te werken, met inbegrip van de daaraan verbonden rechtsgevolgen, totdat het verzoek door de voorzieningenrechter is bekrachtigd.
-
2.De burgemeester, bedoeld in artikel 3, eerste lid, of het openbaar ministerie kan de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken het verzet ongegrond te verklaren en het informatieverzoek bedoeld in artikel 3, eerste lid, of artikel 4, eerste lid, geheel of gedeeltelijk te bekrachtigen. In het geval van bekrachtiging vangt de in artikel 3, derde lid, gestelde termijn voor verstrekking van de verzochte informatie opnieuw aan.
-
3.Tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter staat geen voorziening open.
Toelichting
In het huidige wetsvoorstel moet een maatschappelijke organisatie uiterlijk binnen tien werkdagen aan een informatieverzoek voldoen, eventueel onder last van een dwangsom. Indiener vindt dat dit informatieverzoek goed gemotiveerd moet zijn richting de maatschappelijke organisatie, en dat het wetsvoorstel meer mogelijkheden moet bieden voor maatschappelijke organisaties om in verzet te gaan tegen het verzoek. Om de rechten van maatschappelijke organisaties en hun donateurs beter te borgen, introduceert indiener met dit amendement de mogelijkheid voor een maatschappelijke organisatie om binnen de termijn van tien werkdagen verzet tegen het informatieverzoek aan te tekenen bij de uitvragende instantie (burgemeester of OM). Het verzet heeft schorsende werking. De uitvragende instantie kan vervolgens de voorzieningenrechter verzoeken om het verzet ongegrond te laten verklaren opdat het informatieverzoek geheel of gedeeltelijk wordt bekrachtigd. Bij het verzet is leidend of er sprake is van een gewichtige reden die zich verzet tegen het delen van de opgevraagde informatie. Indiener stelt voor daarvoor aan te sluiten bij het noodzakelijkheidscriterium, zoals dat is terug te vinden in artikel 3 lid 2 en artikel 4 lid 1 van het wetsvoorstel. Dat betekent dat de door burgemeester of OM gevraagde informatie noodzakelijk moet zijn voor hun taakuitoefening.
Mutluer