Het kan niet zonder Oekraïne aan tafel

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op dinsdag 18 februari 2025.

Op 24 februari aanstaande is het drie jaar geleden dat Rusland de oorlog in Oekraïne begon. We kunnen ons de beelden nog herinneren. En tot op de dag van vandaag zien we frontlinies die nauwelijks verschuiven, verliezen die aan beide kanten ontzettend hoog zijn en grootschalige verwoestingen. Oekraïne vecht dapper door en vele vaders, broers en zonen betalen hiervoor een hoge prijs. Het heeft dus een grote impact op de bevolking van Oekraïne, maar ook voor de wereld. En dus ook voor Europa en Nederland.

Signaal

⁠Sinds deze week zijn we collectief wakker geschud. Met de herverkiezing van Trump en zijn eerdere beloften om de oorlog snel te beëindigen waren we er al iets op voorbereid. Maar nu de onderhandelingen worden voorbereid is het signaal van onze bondgenoot glashelder en wat ons betreft ook terecht: Europa moet zelf meer leveren voor de eigen structurele veiligheid. Een boodschap die pijnlijk is, maar ook een boodschap die te verwachten viel. Ik kom hier later nog op terug.

Beëindiging

Een snelle beëindiging van oorlog is belangrijk en noodzakelijk, maar laten we duidelijk zijn, dat kan niet zonder Oekraïne. Het is van belang dat ze een stoel aan de tafel krijgen en waarbij ze ook veiligheidsgaranties krijgen. Daarom is onze boodschap: niet over Oekraïne onderhandelen zonder Oekraïne. Laten we recht doen aan Oekraïne, een duurzame vrede behalen en de veiligheid waarborgen. Ook voor Europa. Ook voor Nederland.

Investeren

We worden geconfronteerd met de rekening van 30 jaar naïviteit. Mijn voorgangers hebben zich steeds verzet tegen bezuinigingen op defensie.

De Oekraïne-oorlog toont opnieuw glashelder aan hoe cruciaal het is dat de NAVO haar afschrikking aan de Europese (oost)grenzen verder versterkt. Voor de SGP is en blijft de NAVO dan ook de basis voor onze veiligheid. Kortgeleden kregen wij de handen op elkaar om de 2-procentsnorm wettelijk te verankeren. Een mooi resultaat, maar tegelijk moeten we constateren dat het na de boodschap van onze Amerikaanse bondgenoten niet bij 2 procent kan blijven. Dat leidt tot twee vragen:

  • Wat heeft onze krijgsmacht nodig om onze veiligheid voor te toekomst te kunnen waarborgen? (Brekelmans) (bij deze vraag overweeg ik ook een motie)
  • Is de minister bereid om onze Europese bondgenoten op te roepen om hun aandeel in het NAVO-bondgenootschap te vergroten.

Tot slot, voorzitter, dit debat gaat niet alleen over Oekraïne. Dit debat gaat ook over de veiligheid van Nederland. Over ons en onze kinderen. En over de toekomst van dit continent. Dankuwel.