Amendement Lahlah over het schrappen van de taaleis

Dit amendement i is onder nr. 16 toegevoegd aan wetsvoorstel 36582 - Participatiewet in balans.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Amendement van het lid Lahlah over het schrappen van de taaleis
Document­datum 02-04-2025
Publicatie­datum 02-04-2025
Kenmerk 36582, nr. 16
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

2

Vergaderjaar 2024-2025

36 582

Wijziging van de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening en oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen in verband met het op onderdelen in balans brengen van deze wetten tussen bestaanszekerheid, re-integratie en handhaving (Participatiewet in balans)

Nr. 16

AMENDEMENT VAN HET LID LAHLAH

Ontvangen 2 april 2025

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel M, komt te luiden:

M

Artikel 18b vervalt.

II

In artikel I, onderdeel EE, wordt “wordt “artikel 18b, tweede tot en met dertiende lid” vervangen door “artikel 18b, tweede tot en met negende lid”” vervangen door “vervalt “In afwijking van de eerste en tweede zin verlaagt de Sociale verzekeringsbank de algemene bijstand indien het redelijk vermoeden, bedoeld in artikel 18b, eerste lid, bestaat ten aanzien van de echtgenoot van de belanghebbende. Voor de toepassing van de derde zin is artikel 18b, tweede tot en met dertiende lid, van overeenkomstige toepassing.”.

Toelichting

Met dit amendement wil de indiener de taaleis schrappen. De taaleis (artikel 18b Participatiewet) zorgt ervoor dat bijstandsgerechtigden gekort kunnen worden op het moment dat zij de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Er is vanuit de uitvoering, al sinds de invoering in 2016, veel kritiek en weinig draagvlak voor deze eis. De taaleis is een zware belasting voor gemeenten, zowel qua tijd als financiën. Ook uit een evaluatie blijkt dat de taaleis maar in beperkte mate doeltreffend is en niet doelmatig: de uitstroom is erg gering. Daarnaast sluit de taaleis niet aan op de behoefte en missen gemeenten de mogelijkheid om maatwerk toe te passen terwijl de gevolgen voor de bijstandsgerechtigden groot zijn.1

Lahlah

1 https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-913808.pdf


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.