Brief aan Europese Commissie met vragen over de Commissiemededeling: Een eenvoudiger en sneller Europa - mededeling over uitvoering en vereenvoudiging - Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's Een eenvoudiger en sneller Europa: mededeling over uitvoering en vereenvoudiging - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. B toegevoegd aan dossier 36717 - Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's Een eenvoudiger en sneller Europa: mededeling over uitvoering en vereenvoudiging.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's Een eenvoudiger en sneller Europa: mededeling over uitvoering en vereenvoudiging; Brief aan Europese Commissie met vragen over de Commissiemededeling: Een eenvoudiger en sneller Europa - mededeling over uitvoering en vereenvoudiging |
---|---|
Documentdatum | 28-04-2025 |
Publicatiedatum | 28-04-2025 |
Nummer | KST36717B |
Kenmerk | 36717, nr. B |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Eerste Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2024-2025
36 717 |
Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's Een eenvoudiger en sneller Europa: mededeling over uitvoering en vereenvoudiging |
B |
BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN / KLIMAAT EN GROENE GROEI Aan de Vicevoorzitter van de Europese Commissie, De heer Sefcovic Den Haag, 16 april 2025 De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei hebben met belangstelling kennisgenomen van de mededeling van de Europese Commissie over uitvoering en vereenvoudiging van 11 februari 2025.1 De leden van de fracties van de BBB en de PvdD hebben naar aanleiding daarvan in het kader van de politiek dialoog een aantal nadere vragen en opmerkingen. Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de BBB De Europese Commissie geeft aan dat «proactieve actualiseringen van nationale verplichtingen die verder gaan dan de vereisten van het EU-recht (gold plating), helpen om de gevolgen van uiteenlopende regels in de EU aan te pakken.»2 De fractieleden van de BBB stellen dat in Nederland stikstofregels gelden die aanzienlijk strenger zijn dan die van de door Nederland omringende landen, waardoor het hele land en in het bijzonder de agrarische sector «op slot zit». Hetzelfde scenario dreigt zich te voltrekken bij de Kaderrichtlijn Water (hierna: KRW). Is de Europese Commissie bereid proactief met het Nederlandse kabinet in gesprek te gaan over versoepeling van deze regels? Overweegt de Europese Commissie een verbod of andere maatregelen tegen gold plating? De fractieleden van de BBB ontvangen hierop graag een toelichting. «Vereenvoudiging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid: Met dit pakket zullen oorzaken van complexiteit en buitensporige administratieve lasten voor landbouwers en nationale overheden bij het beheer, de monitoring en de verslaglegging worden aangepakt, en zal ook het 1 Straatsburg, 11.2.2025 COM(2025) 47 final. 2 Straatsburg, 11.2.2025 COM(2025) 47 final, p. 3. |
kst-36717-B
ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2025
potentieel van digitalisering worden benut.»1 Wat betekent dit concreet voor Nederland?
De fractieleden van de BBB lezen dat «elke commissaris ten minste twee uitvoeringsdialogen per jaar organiseert met de belanghebbenden. Het doel is de vooruitgang te beoordelen en vast te stellen op welke gebieden het EU-beleid aandacht nodig heeft om resultaten te boeken. De dialogen zullen gericht zijn op de belangrijkste groepen die door het EU-beleid worden geraakt, zoals de industrie, met inbegrip van kleine en middelgrote ondernemingen, sociale partners, regionale en lokale autoriteiten en het maatschappelijk middenveld, en zullen streven naar een evenwichtige belangenbehartiging en participatie.»2 In Nederland wordt de agrarische sector onevenredig hard getroffen door EU-beleid. De fractieleden van de BBB vragen of er al een afspraak is gemaakt met de betreffende belanghebbenden en op welke termijn dit wordt georganiseerd.
De Europese Commissie heeft het in de mededeling over middelgrote en kleine ondernemingen,3 echter ook grote concerns kampen met regeldruk, aldus de fractieleden van de BBB. Maritiem concern Boskalis denkt na over een splitsing van de onderneming als de voorgenomen EU-regels op het gebied van duurzaamheid (CSDDD) voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (toegespitst op actuele regels in de toeleveringsketen) niet veranderen. Tegelijkertijd krijgen deze concerns ook te maken met de CSRD. In de Telegraaf noemt de topman de koers van de EU «volstrekt van elke realiteit gespeend.»4 Hij vreest straks niet meer te kunnen concurreren met bedrijven die niet onder de regels vallen. Is Boskalis het enige grote bedrijf dat zich zorgen maakt? De fractieleden van de BBB ontvangen hierop graag een toelichting. Wat zijn de gevolgen voor Europa als internationale bedrijven besluiten zich terug te trekken?
De arbeidsproductiviteit in de EU daalt terwijl die in de rest van de wereld stijgt. Zou er een relatie kunnen zijn met de toegenomen regeldruk? De fractieleden van de BBB ontvangen hierop graag een toelichting.
De Europese Commissie geeft aan dat er in de EU sinds maart 2023 diverse maatregelen zijn opgesteld om de regeldruk te verminderen die in de EU totaal 5 miljard hebben opgeleverd.5 Hoe groot zijn de besparingen in Nederland? Is dat meer of minder dan gemiddeld in de rest van de EU?
De Europese Commissie stelt dat «de vereisten van het mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens zullen worden versoepeld ten voordele van kleinere importeurs, met name kleine en middelgrote ondernemingen en overheden.»6 De fractieleden van de BBB vragen wat dit inhoudt.
De Europese Commissie geeft aan dat zij voortbouwend op de digitale portemonnee «de Europese portemonnee voor ondernemingen gaat voorstellen om ondernemingen te helpen nationale, grensoverschrijdende en EU-regelgevingsvereisten, kennisgevingen en nalevingsprocessen op één plaats en op een gebruiksvriendelijke manier te beheren.»7 De digitale portemonnee heeft inmiddels geleid tot een Nederlands wetsvoorstel waarbij voorligt ondernemers maximaal 3.000 euro per cashtransactie toe te staan om witwassen te voorkomen.8 Hoe voorkomt de Europese
Commissie dat de Europese portemonnee voor ondernemingen in de toekomst gaat leiden tot een verdere beperking van de vrijheden van individuele ondernemingen?
De Nederlandse overheid stelt voor de Adviescollege Toetsing Regeldruk (hierna: ATR) een rol te geven in het toetsen van EU-wetgeving op de mate van regeldruk. De fractieleden van de BBB vragen hoe deze organisatie zich verhoudt tot de Raad voor regelgevingstoetsing.
De Europese Commissie schrijft het volgende: «De commissarissen ontmoeten de commissies van het parlement en de Raadsformaties om verslagen en vereenvoudigingswerkzaamheden te presenteren.»9 Nu heeft de Eerste Kamer enige tijd geleden gevraagd om een ontmoeting. Wanneer kunnen de fractieleden van de BBB eurocommissaris Dombrovskis verwachten?
Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de PvdD
De leden van de fractie van de PvdD constateren dat dit voorstel plannen omvat om wet- en regelgeving te versimpelen en regeldruk te verminderen.
De fractieleden van de PvdD vragen hoe de Europese Commissie ervoor zorgt dat de voorstellen inderdaad voorstellen voor vereenvoudiging zijn, en geen voorstellen voor versoepeling. Met name op het gebied van landbouw en duurzaamheid maken de leden van deze fractie zich hierover ernstige zorgen en vragen hoe de Europese Commissie kan garanderen dat de beleidsdoelstellingen worden gehaald als de rapportagelast met ten minste 25% voor alle ondernemingen en 35% voor het MKB wordt verminderd.
Voorts vragen de leden van de fractie van de PvdD of de Europese Commissie bereid is per individueel versimpelingsvoorstel (dus niet per pakket) te verhelderen hoe dit voorstel geen versoepeling inhoudt.
Tot slot informeren de leden van de PvdD-fractie of de Europese Commissie bereid is om naast ondernemers ook andere stakeholders bij de «praktijkchecks», «uitvoeringsdialogen» en effectbeoordelingen te betrekken, bijvoorbeeld, milieu-, natuur-, mensenrechten-, en dierenbe-schermingsorganisaties. Deze stakeholders kunnen volgens deze leden toetsen of de versimpeling niet in de praktijk versoepeling zullen betekenen.
De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei zien uw reactie met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk binnen drie maanden.
Voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei,
S.M. Kluit
Eerste Kamer, vergaderjaar 2024-2025, 36 717, B
3
Straatsburg, 11.2.2025 COM(2025) 47 final, p. 8.
Straatsburg, 11.2.2025 COM(2025) 47 final, p. 4.
Topman Boskalis ««verketterd» om kritiek op vestigingsklimaat», telegraaf.nl
Straatsburg, 11.2.2025 COM(2025) 47 final, p. 6-7.
Straatsburg, 11.2.2025 COM(2025) 47 final, p. 7.
Straatsburg, 11.2.2025 COM(2025) 47 final, p. 8.
Wet plan van aanpak witwassen (36 228).
Straatsburg, 11.2.2025 COM(2025) 47 final, p. 13.