Toelichting bij COM(1999)746 - Eenentwintigste wijziging van Richtlijn 76/769/EEG inzake de beperking van het op de markt brengen en van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen en preparaten (stoffen die als kankerverwekkend, mutageen of vergiftig voor de voortplanting zijn ingedeeld - c/m/r)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. INLEIDING EN CONTEXT

Richtlijn 94/60/EG van het Europees Parlement en de Raad  i tot veertiende wijziging van Richtlijn 76/769/EEG  i (betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen der lidstaten inzake de beperking van het op de markt brengen en van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen en preparaten) bevat een lijst met stoffen die als kankerverwekkend, mutageen of vergiftig voor de voortplanting (c/m/r) van categorie 1 of 2 zijn ingedeeld, die aan bijlage I van Richtlijn 76/769/EEG wordt toegevoegd. In de richtlijn wordt bepaald dat deze stoffen niet mogen worden gebruikt in stoffen of preparaten die met het oog op verkoop aan het grote publiek in de handel worden gebracht. De indeling van deze stoffen als c/m/r is vastgelegd in bijlage I van Richtlijn 67/548/EEG  i inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke stoffen. Deze bijlage wordt geregeld bijgewerkt door aanpassing aan de vooruitgang van de techniek.

Krachtens Richtlijn 94/60/EG is de Commissie ook verplicht nieuwe voorstellen bij het Europees Parlement en de Raad in te dienen om uiterlijk zes maanden na de publicatie van de indeling van nieuwe stoffen als c/m/r (categorie 1 en 2) in het kader van Richtlijn 67/548/EEG van de Raad deze nieuwe c/m/r-stoffen ook in bijlage I van Richtlijn 76/769/EEG op te nemen. Richtlijn 97/56/EG van het Europees Parlement en de Raad  i, de zestiende wijziging van Richtlijn 76/769/EEG, bevat een bijgewerkt en geconsolideerd aanhangsel met de c/m/r-stoffen in bijlage I van de richtlijn.

Bij Richtlijn 97/69/EG  i van de Commissie (drieëntwintigste aanpassing) is één nieuwe stof aan bijlage I van Richtlijn 67/548/EEG toegevoegd die als kankerverwekkend van categorie 2 is ingedeeld en bij Richtlijn 98/73/EG  i van de Commissie (vierentwintigste aanpassing) is één nieuwe stof toegevoegd die als kankerverwekkend van categorie 2 is ingedeeld en één nieuwe stof die als vergiftig voor de voortplanting van categorie 2 is ingedeeld. In het voorstel worden deze stoffen aan de punten 29 en 31 van het aanhangsel toegevoegd.

1.

Motivering van het voorstel


IN HET LICHT VAN HET SUBSIDIARITEITSBEGIN SEL

Wat zijn de doelstellingen van het voorgenomen optreden, gelet op de ver plichtingen van de Gemeenschap-

In het kader van het optreden op het gebied van de volksgezondheid hebben het Europees Parlement en de Raad een actieplan voor de bestrijding van kanker vastgesteld (Besluit nr. 646/96/EG  i). Doordat er geen controle mogelijk is op het gebruik van chemische stoffen door de consument, kan de veiligheid alleen worden gewaarborgd door het gebruik van c/m/r-stoffen en preparaten daarvan in producten voor de consument te verbieden. Na de vaststelling van Richtlijn 94/60/EG moet de Commissie voorstellen voor richtlijnen indienen om het gebruik van nieuwe stoffen die als c/m/r van categorie 1 of 2 zijn ingedeeld, door de consument te verbieden.

Het voorstel heeft als doelstellingen de instandhouding van de interne markt en de bescherming van de gezondheid van de consument.

Heeft het voorgenomen optreden betrekking op een gebied waarop uitslui tend de Gemeenschap bevoegd is of wordt deze bevoegdheid door de Gemeenschap en de lidstaten gedeeld-

Het optreden om de interne markt voor gevaarlijke stoffen in stand te houden heeft betrekking op een gebied waarop uitsluitend de Gemeenschap bevoegd is. Deze bevoegdheid is vastgesteld bij Richtlijn 76/769/EEG van de Raad.

Welke middelen zijn er voor het optreden van de Gemeenschap beschik baar-

Het enige middel dat beschikbaar is, is een voorstel tot eenentwintigste wijziging van Richtlijn 76/769/EEG waarin geharmoniseerde voorschriften zijn opgenomen voor het gebruik van stoffen en preparaten die als c/m/r van categorie 1 of 2 zijn ingedeeld.

Is een uniforme regeling nodig of kan worden volstaan met de formulering van algemene richtsnoeren waarbij de uitvoe ring aan de lidstaten wordt overgelaten-

In de voorgestelde eenentwintigste wijziging worden uniforme voorschriften vastgesteld voor het verkeer van stoffen en preparaten die als c/m/r zijn ingedeeld. Tevens wordt de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de consument op een hoog niveau gewaarborgd. De voorgestelde eenentwintigste wijziging is de enige manier om deze doelstellingen te verwezenlijken. Algemene richtsnoeren zouden niet voldoende zijn.

2.

Achtergrond van het voorstel



Door de voorgestelde eenentwintigste wijziging wordt het aanhangsel met c/m/r-stoffen van bijlage I van Richtlijn 76/769/EEG uitgebreid met de stoffen die in de drieëntwintigste en vierentwintigste aanpassing van Richtlijn 67/548/EEG aan de vooruitgang van de techniek als c/m/r van categorie 1 of 2 zijn ingedeeld. Dit betekent dat het gebruik van al deze stoffen door de consument wordt verboden.

3.

Kosten en baten



Kosten



Van geen van de drie stoffen is bekend dat ze voor gebruik door de consument in de handel worden gebracht. Vuurvaste keramische vezels zouden echter, ook al is dit onwaarschijnlijk en zal het zelden voorkomen, door het grote publiek kunnen worden aangeschaft om voor een hobby te worden gebruikt. De voorgestelde richtlijn zal naar verwachting geen problemen opleveren voor de industrie of de handel.

Baten



Het voorgestelde verbod zal ervoor zorgen dat de kankerverwekkende stoffen en preparaten nu en in de toekomst niet voor gebruik door de consument in de handel worden gebracht. De baten van het voorstel liggen op het gebied van de bescherming van de gezondheid van de consument.

4.

Evenredigheid



De eenentwintigste wijziging levert baten op voor de bescherming van de gezondheid van de consument. Deze baten worden zonder kosten verwezenlijkt.

6. RAADPLEGING BIJ DE OPSTELLING VAN HET ONTWERP VOOR DE EENENTWINTIGSTE WIJZIGING

Bij de voorbereiding van het voorstel zijn er verschillende vergaderingen met deskundigen van de lidstaten en de industrie gehouden om hun mening te peilen. De industrie, vertegenwoordigd door de CEFIC (de Europese raad van de verenigingen van de chemische industrie) en CERAME-UNI, heeft geen bezwaar gemaakt tegen het voorstel, voorzover het niet gaat om artikelen die deze stoffen bevatten.

7. OVEREENSTEMMING MET HET VERDRAG

Dit voorstel is bedoeld om de bescherming van de gezondheid van de consument op een hoog niveau te vergemakkelijken en is derhalve in overeenstemming met artikel 95, lid 3, van het Verdrag.

Voor het voorstel zijn geen bijzondere bepalingen als bedoeld in artikel 15 van het Verdrag nodig.

Het voorstel is in overeenstemming met artikel 5.

8. RAADPLEGING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

Overeenkomstig artikel 95 van het Verdrag wordt de medebeslissingsprocedure met het Europees Parlement gevolgd. Het Economisch en Sociaal Comité moet worden geraadpleegd.