Toelichting bij COM(2003)305 - Instelling van een comité voor sociale bescherming

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2003)305 - Instelling van een comité voor sociale bescherming.
bron COM(2003)305 NLEN
datum 24-06-2003
1. Inleiding

Het Verdrag van Nice is op 1 februari 2003 in werking getreden. In het Verdrag van Nice is een nieuw artikel 144 van het EG-Verdrag opgenomen, waarin vastgelegd is dat een comité voor sociale bescherming wordt opgericht en dat dit comité een adviserende taak heeft bij de bevordering van de samenwerking op het gebied van de sociale bescherming tussen de lidstaten onderling en met de Commissie. Uit hoofde van Besluit 2000/436/EG van de Raad van 29 juni 2000 is een comité voor sociale bescherming met een soortgelijk statuut en overeenkomstige doelstellingen opgericht, dat sindsdien werkzaam is. Het doel van het onderhavige besluit is voornamelijk van procedurele aard, namelijk het oprichten van het comité overeenkomstig de nieuwe rechtsgrondslag. Voorgesteld wordt in het dispositief van het nieuwe besluit, op grond van de in deze toelichting uiteengezette redenen, drie wijzigingen in het bestaande besluit aan te brengen

Rechtsgrondslag



Het comité voor sociale bescherming is opgericht bij Besluit 2000/436/EG van de Raad van 29 juni 2000 overeenkomstig artikel 202 EG-Verdrag. Dit eerdere besluit zal bij aanneming van het thans voorgestelde ontwerp-besluit worden ingetrokken.

Artikel 144 van het EG-Verdrag, zoals gewijzigd door het Verdrag van Nice, luidt als volgt:

-"De Raad stelt na raadpleging van het Europees Parlement een comité voor sociale bescherming met een adviestaak in teneinde de samenwerking tussen de lidstaten onderling en met de Commissie op het gebied van de sociale bescherming te bevorderen. Het comité heeft tot taak:

-toe te zien op de sociale situatie en de ontwikkeling van het beleid inzake sociale bescherming in de lidstaten en de Gemeenschap;

-de uitwisseling van informatie, ervaringen en goede praktijken tussen de lidstaten onderling en met de Commissie te vergemakkelijken;

-onverminderd artikel 207, verslagen op te stellen, adviezen uit te brengen of andere activiteiten te ontplooien op gebieden die onder zijn bevoegdheid vallen, hetzij op verzoek van de Raad of de Commissie, hetzij op eigen initiatief.

-Voor de vervulling van zijn opdracht legt het comité de nodige contacten met de sociale partners.

-Iedere lidstaat en de Commissie benoemen twee leden van het comité."

Artikel 144 vormt de rechtsgrondslag voor het onderhavige voorstel voor een besluit.

3. Voorgestelde wijzigingen voor het dispositief van het Besluit

3.1. Omschrijving van de taken van het comité

In artikel 144 wordt het comité een breder takenpakket toegekend dan in Besluit 2000/436/EG. Het artikel bepaalt dat het onder andere de taak van het comité is 'toe te zien op de sociale situatie en de ontwikkeling van het beleid inzake sociale bescherming in de lidstaten en de Gemeenschap (...)'(de cursief gedrukte tekst is nieuw). In dit ontwerp-besluit is de tekst van het Verdrag overgenomen.

3.2. Formulering inzake het opstellen van verslagen

Volgens artikel 1, lid 2, van het Besluit van de Raad 2000/436/EG is het een van de taken van het comité om:

-onverminderd artikel 207 van het Verdrag ten behoeve van de Raad een jaarverslag over de sociale bescherming op te stellen, waarin bericht wordt over de beleidsontwikkelingen met betrekking tot de verwezenlijking van de door de Raad bepaalde doelstellingen.

De verwijzing naar het op te stellen jaarverslag over de sociale bescherming was een vervolg op een desbetreffend voorstel, in de mededeling van de Commissie 'Een gemeenschappelijke strategie voor de modernisering van de sociale bescherming' (COM(1999) 347 van 14 juli 1999). Vooral als gevolg van de overige taken die, in het bijzonder op de bijeenkomst van de Europese Raad in Lissabon en de daarop volgende bijeenkomsten van de Europese Raad, aan het comité werden opgedragen, is dit in de praktijk voor het comité nooit een prioriteit geweest. Alleen in 2002 is een verslag over de situatie in 2001 opgesteld. Daarnaast zal de Commissie in een voorstel dat tezamen met dit voorstel voor een besluit aan de Commissie zal worden voorgelegd, een aantal nieuwe regelingen en procedures voorstellen inzake de beleidssamenwerking op het gebied van de sociale bescherming. In dit verband wordt ook de rol van het jaarverslag gewijzigd.

De tekst over de op te stellen verslagen in het nieuwe artikel 144 (zie punt 2 hierboven) is veel algemener. Het gevolg is dat alle vragen inzake een toekomstig jaarverslag open blijven. De Commissie stelt voor, in artikel 1, lid 2, van het onderhavige voorstel het verdragsartikel op dit punt volledig te volgen.

3.3. Evenwicht van mannen en vrouwen in de samenstelling van de delegaties van het comité

Artikel 2, lid 1, behelst voorstellen ten aanzien van het lidmaatschap van het comité. Voorgesteld wordt een nieuwe zin toe te voegen, waarin de lidstaten wordt verzocht te zorgen voor een evenwicht van mannen en vrouwen in de samenstelling van de delegaties van het comité.