Toelichting bij COM(2013)502 - Criteria die bepalen wanneer teruggewonnen papier krachtens artikel 6, lid 1, van Richtlijn 2008/98/EG betreffende afvalstoffen niet langer als afval wordt aangemerkt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Krachtens artikel 6, lid 1, van Richtlijn 2008/98/EG betreffende afvalstoffen zijn sommige specifieke afvalstoffen niet langer afvalstoffen wanneer zij een behandeling voor nuttige toepassing hebben ondergaan en voldoen aan specifieke criteria die onder in die bepaling vastgestelde voorwaarden moeten worden opgesteld. Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van die richtlijn moet de Commissie volgens de in artikel 39, lid 2, van die richtlijn bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing dergelijke criteria voor specifieke materialen vaststellen.

De Commissie heeft dan ook een ontwerpverordening ter stemming voorgelegd aan het bij artikel 39 van de richtlijn ingestelde comité. Op de vergadering van het comité van 9 juli 2012 is geen gunstig advies over de ontwerpverordening uitgebracht. Het belangrijkste bezwaar dat door enkele lidstaten werd gemaakt, was de opname van meerlagig materiaal in het toepassingsgebied van de verordening van de Commissie, aangezien dit voor maximaal 25% uit ander materiaal dan papier kan bestaan en bij verkeerde verwerking een milieugevaar kan inhouden. De Commissie heeft hier kennis van genomen; zij handhaaft niettemin haar wetsvoorstel en geeft het door aan de Raad, aangezien voor het niet uit papier bestaande gedeelte uit hoofde van artikel 3, lid 5, en afdeling 3 van bijlage I respectievelijk een terugwinningsverplichting en een traceringssysteem gelden.

Daarom wordt overeenkomstig de procedure van artikel 5, onder a), van Besluit 1999/468/EG een voorstel voor een verordening van de Raad ingediend bij de Raad en voorgelegd aan het Europees Parlement.